Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala

Donosimo bitne savjete za motocikliste uz koje će vožnja biti sigurnija ne samo za njih nego i za druge sudionike u prometu

Honda daje vaučer za novi motocikl ili novi automobil
AMB 001 by Aston Martin i Brough Superior
Želite Harley-Davidson? Sad je prava prilika

Prije vožnje svakako očistite vizir, a na motocikl i moped nemojte sjesti prije nego li stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnete. Uz zaštitnu kacigu obavezno koristite i drugu zaštitnu opremu poput jakne, hlača, štitnika, čizmi i rukavica. Motociklisti bi, zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, trebali nositi svjetliju odjeću i kacigu „življih“ boja odnosno s reflektirajućim detaljima.

Na motociklu provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo. Iako to ne treba posebno napominjati, nije zgorega ponoviti: ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, poštujte dopuštena ograničenja brzine vožnje, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste).

Vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut. Iznimka je samo situacija kada se motocikl kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru – tada se moped treba kretati što bliže desnom rubu kolnika).

Prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga. Kad se vozite kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera.

Ne vozite slalom između vozila, vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe, izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., a posebice u zavojima. Probajte predviđati poteze vozača (drugih) automobila. Naravno, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svojeg mopeda ili motocikla u prometu na cestama.

KOMENTARI