Predstavljena je prva električna Cupra: Born nudi snagu do 231 KS i do 540 km dosega

Predstavljena je prva električna Cupra: Born nudi snagu do 231 KS i do 540 km dosega

Nakon mnogih najava i prototipova, Cupra je jučer predstavila i serijsku izvedbu svojeg prvog potpuno električnog automobila Born, a koji će biti dostupan u nekoliko izvedbi snage, kao i s baterijama kapaciteta 45 kWh, 58 kWh i 77 kWh.

Cupra osvojila čak tri Zlatna volana, a osvojili su ih modeli Born, Leon i Formentor VZ5
Nakon smanjenja proizvodnje, Volkswagen sada u potpunosti zaustavlja proizvodnju električnih modela
Cupra je u 2022. godini prodala čak 92,7 % vozila više, a istovremeno je Seat prodao 40,5 % vozila manje

Cupra, sportska podmarka Seata, jučer je predstavila svoj prvi potpuno električni model Born, a to je i drugi po redu model koji je samostalan za ovu marku. Drugi jedinstveni model je Formentor, dok su ostali modeli sportske izvedbe Seatovih modela.

Cupra je postavljena na Volkswagenovu MEB platformu za električna vozila, a odlikuje se sportskim karakterom zahvaljujući DCC sustavu u kombinaciji sa sportskim ovjesom i sustavom ESC Sport, progresivnom upravljaču, većim kočnicama te širim gumama koje su montirane na 20-inčne aluminijske naplatke.

Unutrašnjost je razvijena kako bi se iskoristila digitalizacija u kombinaciji s ekološkom osviještenosti i sportskim nastupom. Tako su serijska sportska sjedala razvijena u partnerstvu s organizacijom Seaqual Initiative, a sadrže održive materijale proizvedene od plastičnog otpada izvađenog iz oceana.

Naravno, instrument ploča je digitalna, a tu je i veliki head-up zaslon te veliki 12-inčni središnji multimedijski zaslon. Na volanu su i dvije karkteristične Cupra tipke, no bez njih bi lako mogli zaključiti kako sjedite u Volkswagenovom modelu ID.3.

Born će biti dostupan s elektromotorom koji razvija maksimalnu snagu od 110 kW/150 KS i nudit će 310 Nm okretnog momenta, te s elektromotorom koji razvija snagu od 150 kW/204 KS te nudi identičan okretni moment. Od 2022. godine Born će se moći naručiti s e-Boost paketom performansi te će snagu snažnijeg motora povećati na 170 kW/231 KS. Ovaj paket će se moći kombinirati s baterijom od 77 kWh (0-100 km/h za 7 sekundi, 540 km dosega) i onom od 58 kWh (0 do 100 km/h za 6,6 sekundi, 420 km dosega). Najmanja baterija ima kapacitet 45 kWh i nudi do 340 km dosega i dostupna je samo s najslabijom izvedbom. Uz to, na 125 kW punjaču za dodatnih 100 km dosega trebate Born puniti tek 7 minuta.

Born je tipičan automobil kompaktne klase s dužinom od 4.322 mm, širinom od 1.809 mm i visinom od 1.537 mm, dok mu je međuosovinski razmak dug 2.767 mm. Dolazi s naplatcima dimenzija od 18 do 20 inča.

Naravno, tu je i čitav niz sigurnosnih sustava, kao i sustava pomoći vozaču te potpuna mogućnost povezivanja s mobitelima. Born je razvijen u Barceloni, a proizvodnja ovog modela će u rujnu započeti u Njemačkoj, u tvornici Zwickau, dok se dolazak na naše tržište očekuje krajem godine, po još nepoznatoj cijeni.

KOMENTARI