Cupra osvojila čak tri Zlatna volana, a osvojili su ih modeli Born, Leon i Formentor VZ5

Cupra osvojila čak tri Zlatna volana, a osvojili su ih modeli Born, Leon i Formentor VZ5

Na dodijeli nagrada ''Zlatni volan'' (''Das Goldene Lenkrad'') za 2021. godinu, Cupra je osvojila tri nagrade, i to u kategorijama ''Mala i kompaktna električna vozila'', zatim ''Mala i kompaktna vozila'' te ''SUV vozila''.

Predstavljeni su Cupra Leon i Leon ST, a snaga motora ime je od 245 do 310 KS
Cupra Ateca s 300 KS do 245 km/h
Cupra UrbanRebel Concept: 2025. godine stiže serijska izvedba

Nagrada ”Zlatni volan” se dodjeljuje već niz godina, a u ovogodišnjem izdanju Cupra je imala trostruko slavlje! Tako je Leon osvojio nagradu ”Zlatni volan” u kategoriji ”Mala i kompaktna vozila”, dok se model Born, prvi potpuno električni model marke, probio na sam vrh u kategoriji ”Mala i kompaktna električna vozila”. Dodatni je razlog za slavlje bila činjenica što je najsnažniji Cupra Formentor VZ5, sa snagom od 287 kW (390 KS) dospio na sam vrh u kategoriji ”SUV vozila”.

Prije tri godine skupina entuzijasta imala je san: stvoriti jednu sasvim drukčiju marku. Veliki snovi uvijek započinju šačicom entuzijasta”, rekao je Wayne Griffiths, generalni direktor marke Cupra. ”Cupra Formentor VZ5 ultimativni je izričaj onoga što marka Cupra može postići u svijetu motora na izgaranje. Utrkivanje je dio DNK-a marke, a tim ćemo putem nastaviti kročiti i svojim budućim električnim vozilima: modelima Tavascan u 2024. i Urban Rebel u 2025. godini. Trostruka pobjeda koju smo postigli osvajanjem triju nagrada ‘Zlatni volan’ dokaz je da CUPRA Formentor nije naš jedini as u rukavu te da se sve veći broj kupaca želi pridružiti Cupra Tribeu.

Nagradu ”Zlatni volan” (”Das Goldene Lenkrad”) uspostavilo je društvo Axel Springer, najveća europska izdavačka kuća, u 1976. godini. Ona se već dugo vremena smatra najvažnijom nagradom u automobilskoj industriji u Njemačkoj, a zbog svoje kombinacije ocjena čitatelja i stručnog žirija uživa tako cijenjen status. Urednici provode prvobitan odabir vozila prije no što čitatelji časopisa ”Auto Bild” i novina ”Bild am Sonntag” glasuju za prva tri u različitim kategorijama. Ti se finalisti zatim podvrgavaju brojnim procjenama, a stručni žiri dodjeljuje im ocjene nakon vožnje stazom Lausitzring. Neki od ovogodišnjih članova žirija bili su bivši vozači utrka Hans-Joachim Stuck i Maximilian Götz, televizijska voditeljica Lina van de Mars i televizijski kuhar Steffen Henssler, trenutačne vozačice utrka Isolde Holderied i Sophia Flörsch te brojni drugi stručnjaci.

Ove je godine dodijeljeno ukupno 12 nagrada ”Zlatni volan”. Uz zlatne nagrade u osam kategorija vozila ”Malo i kompaktno vozilo”, ”Mala i kompaktna električna vozila”, ”SUV vozila”, ”Električna SUV vozila”, ”Srednji i premium segment”, ”Električni srednji i premium segment”, ”Sportska vozila” i ”Monovolumeni/obiteljska vozila”, jedan ”Zlatni volan” dodijeljen je u kategoriji ”Inovacija godine”. Kategorija ”Najatraktivnije vozilo” predstavljala je nagradu na temelju izbora čitatelja. Dobitnike nagrada za ”Najbolje vozilo do 25.000 eura” i ”Najbolje vozilo do 35.000 eura” proglasili su urednici časopisa Auto Bild.

KOMENTARI