Potpuno električni SUV Mitsubishi e-Evolution Concept

Potpuno električni SUV Mitsubishi e-Evolution Concept

Mitsubishi će na 88. Geneva International Motor Show imati europsku premijeru konceptnog modela e-Evolution

Sin i unuci Stevea McQueena predstavili Ford Mustang Bullitt
Otvoren je prvi Jaguar Land Rover centar u Zagrebu
Seat Arona sa Shazam aplikacijom

Mitsubishi e-Evolution Concept bit će model koji će ilustrirati strateške smjernice obnovljenog branda Mitsubishi. U Ženevi ćemo tako uz svjetsku premijeru modela Mitsubishi Outlander PHEV vidjeti i konceptni model koji će pokazati prednosti SUV-a, električnog vozila te usku integriranost novih sustava za povezani doživljaj korisnika. Naglasak je na mobilnosti.

Potpuno električni SUV visokih performansi Mitsubishi e-Evolution Concept utjelovit će novu strategiju “Drive your Ambition” koja odražava avanturistički i progresivni način razmišljanja uz inspirativni dizajn. Proizvod se temelji na sve većem proboju SUV-a uz fuziju elektrifikacije i integracije raznih sustava.

Koncept e-Evolution ima 4WD pogon, uz agilnost visokih performansi cross-country vozila koje će i izvan asfalta pokazati visoku učinkovitost.

Zanimljiv je i u pogledu dizajna. Prednji kraj vozila ističe crna rešetka zaštićena staklom, čime se suptilno pokazuje da se radi o električnom vozilu s visokim performansama. Kamere i senzori u prednjem dijelu zaštićeni su ispod stakla plave boje dok je aerodinamika poboljšana velikim ulazima za zrak ispod prednjih svjetala koji se istovremeno koriste i za učinkovitije hlađenje kočnica.

S boka je SUV naglašen profilom s jakim ramenima dok se u donjem dijelu nazire oštro oblikovana vodoravna linija, uz visoki razmak vozila od tla. Duboki nagib prednjeg vjetrobranskog stakla i kratki prevjesi stvaraju jedinstvenu siluetu koja je moguća jedino kod električnih vozila.

Veliki šesterokutni oblik na stražnjem dijelu vozila inspiriran je rezervnim kotačem iz legendarnog modela Mitsubishi Pajero. Dizajneri izjavljuju kako iz dizajn C-stupa asocira na mlaznice zrakoplova, a ulaz zraka i difuzor koji polazi od C-stupa i rasteže se do stražnjeg odbojnika daje dozu aerodinamičnosti.

S obzirom da nema motor s unutarnjim sagorijevanjem, dizajneri su dobili mogućnost stvaranja radikalno novog kokpita u interijeru vozila. Ploča s instrumentima djeluje kao da pluta ispred vozača, uz veliki ravni ekran na kojem se prikazuju vanjski uvjeti, navigacija i informacije o vožnji. Na ekranu u vozilu mogu se vidjeti prikazi slike s prednje i stražnje kamere kako bi vozač u vrlo uskim prolazima mogao nadgledati i svoje gume, omogućujući visok stupanj manevriranja.

Mitsubishi e-Evolution Concept za pogon koristi visokoučinkovite elektromotore napajane iz baterije visokog kapaciteta (ne otkriva se koliki je kapacitet, ali znamo da je smještaj baterije ispod podnice).

4WD sustav koristi tri motora – jedan osigurava prijenos snage na prednje kotače dok se straga koriste dva elektromotora. Sve je integrirano u dinamički sustav upravljanja Super All-Wheel Control (S-AWC) s poboljšanim performansama kretanja i trakcije u vožnji.

Posebno zanimljiv bit će AI odnosno Artificial Intelligence odnosno umjetna inteligencija. AI će vozaču e-Evolutiona povećati sposobnosti. Niz senzora omogućuje AI sustavu trenutno iščitavanje promjena na cesti, prometnih uvjeta ali i vozačeve namjere. Time se usklađuju namjere vozača s performansama vozila što olakšava upravljanje vozilom, povećava sigurnost. Posebna funkcija učenja omogućuje da se znanja prenose na samog vozača, i to putem glasovnih uputa i instrukcijama na ekranu. Vozač će tako moći naučiti neke nove vještine i više iskoristiti mogućnosti samog vozila.

KOMENTARI