Potpuna elektrifikacija Toyote i Lexusa: 30 električnih modela do 2030. godine

Potpuna elektrifikacija Toyote i Lexusa: 30 električnih modela do 2030. godine

Toyota planira uložiti čak 35 milijardi dolara u izgradnju novih linija, na kojima će se proizvoditi 30 novih električnih modela, koji će se na tržištu naći do 2030. godine.

Toyota je razvila module za pohranu vodika upotrebom visokotlačnih spremnika od smole
Održan je tjedan vodikovih tehnologija u Zagrebu
60 godina Alpine A110 proslavljeno električnim konceptom A110 E-ternite

Toyota i Lexus su najavili čak 30 novih električnih modela svih kategorija do 2030. godine, a već su neki i predstavljeni kao koncepti budućih modela. Dobri poznavatelji ovih brendova će lako prepoznati na koje koncepti podsjećaju, no predstavljeni su i neki potpuno novi koncepti. Isto tako, smatraju kako će od te godine godišnje prodavati preko 3,5 milijuna električnih vozila godišnje.

U ponudi će biti od malenih gradskih automobila, preko kompakta, pa sve do limuzina i pick-upa, no uglavnom prevladavaju crossoveri i SUV modeli, koji su i dalje najtraženiji karoserijski oblik. Ovom prilikom su predstavljeni modeli Toyota bZ Small Crossover, Compact Cruiser EV, bZ SDN, Small SU EV, Crossover SUV, bZ compact SUV i bZ Large SUV.

Posebno treba istaknuti i dostavna vozila Micro Box i Mid Box, kao i Toyota Sports EV, maleni sportski automobil koji bi mogao biti svojevrstan nasljednik modela MR2, a o kojem se priča već neko vrijeme, a nikako da se sazna više informacija. No i dalje ćemo biti u neizvjesnosti, jer se serijska izvedba ovog modela očekuje tek tijekom 2025. godine.

Lexus je predstavio koncepte Electrified Sedan i Electrified SUV, Electrified Sport, RZ 450e, te kabriolet i dva Shooting Brake modela. Lexus Electrified Sport bi trebao biti svojevrstan nasljednik modela LFA, a rečeno je i kako ubrzanje do stotke traje malo više od dvije sekunde, te da mu je autonomija 700 km.

KOMENTARI