Potpuna elektrifikacija Toyote i Lexusa: 30 električnih modela do 2030. godine

Potpuna elektrifikacija Toyote i Lexusa: 30 električnih modela do 2030. godine

Toyota planira uložiti čak 35 milijardi dolara u izgradnju novih linija, na kojima će se proizvoditi 30 novih električnih modela, koji će se na tržištu naći do 2030. godine.

HYVIA predstavlja prototip Renault Mastera Van H2-TECH i stanicu za opskrbu vodikom
Predstavljena je bezračna guma za autonomne dostavne robote
Završena je najdulja i najzahtjevnija autonomna vožnja za Nissan Leaf

Toyota i Lexus su najavili čak 30 novih električnih modela svih kategorija do 2030. godine, a već su neki i predstavljeni kao koncepti budućih modela. Dobri poznavatelji ovih brendova će lako prepoznati na koje koncepti podsjećaju, no predstavljeni su i neki potpuno novi koncepti. Isto tako, smatraju kako će od te godine godišnje prodavati preko 3,5 milijuna električnih vozila godišnje.

U ponudi će biti od malenih gradskih automobila, preko kompakta, pa sve do limuzina i pick-upa, no uglavnom prevladavaju crossoveri i SUV modeli, koji su i dalje najtraženiji karoserijski oblik. Ovom prilikom su predstavljeni modeli Toyota bZ Small Crossover, Compact Cruiser EV, bZ SDN, Small SU EV, Crossover SUV, bZ compact SUV i bZ Large SUV.

Posebno treba istaknuti i dostavna vozila Micro Box i Mid Box, kao i Toyota Sports EV, maleni sportski automobil koji bi mogao biti svojevrstan nasljednik modela MR2, a o kojem se priča već neko vrijeme, a nikako da se sazna više informacija. No i dalje ćemo biti u neizvjesnosti, jer se serijska izvedba ovog modela očekuje tek tijekom 2025. godine.

Lexus je predstavio koncepte Electrified Sedan i Electrified SUV, Electrified Sport, RZ 450e, te kabriolet i dva Shooting Brake modela. Lexus Electrified Sport bi trebao biti svojevrstan nasljednik modela LFA, a rečeno je i kako ubrzanje do stotke traje malo više od dvije sekunde, te da mu je autonomija 700 km.

KOMENTARI