Legendarni Renault 5 kroz dvije godine dobiva nasljednika s električnim motorom

Legendarni Renault 5 kroz dvije godine dobiva nasljednika s električnim motorom

Renault je jučer objavio strateške planove grupacije do 2025. godine, a najveća novost je bila predstavljanje modela Renault 5 Prototype, čija će serijska proizvodnja krenuti unutar dvije godine.

Mercedes-Benz ubrzava tranziciju u potpuno električnu marku
Honda i Sony će osnovati zajedničku tvrtku za razvoj električnih vozila
Toyota testira i Corollu Cross s pogonom na vodik

Renault će do 2025. godine predstaviti čak 14 novih ključnih modela, a svakako treba naglasiti kako će sedam modela imati isključivo električni pogon, dok će sedam modela pripadati C/D segmentu, uz napomenu kako će svi oni biti dostupni i u električnoj ili hibridnoj inačici.

A sve te novosti predvodit će jedan retro model, R5. Renault 5 Prototype donosi modernu izvedbu iznimno popularnog modela ove marke koji odiše retro dizajnom u najboljem mogućem smislu. Renault će baš tim modelom učiniti električni automobil dostupan čitavoj Europi.

Renault 5 Prototype je maleni gradski automobil koji donosi prepoznatljive detalje s prethodnika koji sada imaju neku drugu funkciju. Tako usisnik u poklopcu motora skriva priključak za punjenje baterije, prednja svjetla za maglu zamijenjena su dnevnim LED svjetlima, a u stražnjim se svjetlima skrivaju aerodinamična krilca. Uz to, bočne linije, naplatci i stražnji logo odaju počast originalnom R5.

Iako nema fotografija unutrašnjosti, može se vidjeti kako će zaslon instrument ploče biti na vrhu konzole i bit će proziran, a ujedno će moći prikazati i poruke za ljude izvan vozila. Zanimljiv je detalj i osvjetljenje rubova naslona za glavu, no njega vjerojatno neće biti u serijskoj izvedbi ovog automobila.

Ljubitelji brenda i retro automobila će s ovim modelom zasigurno doći na svoje, a treba spomenuti i kako se kasnije, ali do 2025. godine, očekuje dolazak još jedne legende – modela Renault 4. On će također imati retro dizajn, te će i on imati isključivo pogon na struju.

KOMENTARI