Ovo je potpuno novi Renault Clio

Ovo je potpuno novi Renault Clio

Peta generacija Renaulta Clio stiže s velikim novostima, a ovo je i prvi model koji će se sastavljati na novoj Renaultovoj platformi CMF-B

TEST: Renault Clio E-Tech 140 Hibrid Edition – Sportski nastrojen štedljivko
Vozili smo novi Renault Clio 5: ozbiljniji izvana, razigraniji iznutra
Dok čekamo redizajnirani Clio, podsjetimo se malo njegove povijesti

Renault za sada otkriva samo interijer odnosno prednji dio kabine novog Clija pete generacije u kojem se primjećuje radikalno promijenjen stil. Instrument ploča s okretomjerom i brzinomjerom sada je šira, digitalna je i po želji prikazuje oba mjerna instrumenta dok je kod četvrte generacija Clija bio potpuno drugačiji pristup – lijevo okretomjer i u sredini manji digitalni brzinomjer. Dakle, vozač će moći birati izgled i funkcionalnost putem virtualnih instrumenata na ekranu od 10 inča dijagonale, a moći će se postaviti i prikaz navigacije. Možemo reći kako je Clio iskoračio izvan svoje klase po ovom detalju. Ipak, početni ekran će imati 7 inča dijagonale dok će 10 inča dolaziti u jačim paketima opreme.

Promijenjen je i okretni prekidač klime pa će novi Clio 5 imati tri kružna prekidača uz koje će kontrola ventilacije biti još jednostavnija. Ipak je lakše na ovaj način kontrolirati temperaturu zraka i ostale značajke klime, bez pogleda na prekidače.

Ipak, najviše do izražaja dolazi veliki 9,3-inčni središnji vertikalno postavljeni multimedijski ekran koji se izdiže iznad instrument ploče (inspiriran je ekranom u modelu Espace), a na kojem primjećujemo i potpuno novo sučelje. Dakle, ovo je potpuno novi interijer u Cliju koji će biti predstavljen na Ženevskom auto salonu početkom ožujka 2019. Novi je i upravljač uz kompaktniji dizajn koji je postignut postavljanjem kompaktnijeg zračnog jastuka pa će vozač imati bolji pogled i vidljivost. Imat će širi oblik te odmorište za palac. Ručica mjenjača je kraća za prirodniji i udobniji prihvat.

Primjećujemo i nova sjedala, a iako ne vidimo stražnja sjedala, Renault najavljuje više prostora za koljena putnika. U interijeru će biti dostupno čak osam različitih shema dizajna, uz posebnu ambijentalnu rasvjetu u osam različitih boja na vanjskom rubu, dok će na armaturnoj ploči doći i mekaniji materijali. Stiže i električna parking kočnica. Struja dolazi ispod držača pametnog telefona koji će se moći puniti bežično.

Prvi Renault Clio predstavljen je prije gotovo 30 godina (1990. godine), do sada je prodan u 15 milijuna primjeraka, a od 2013. godine zauzima drugo mjesto u Europi po prodaji u B segmentu. U svijetu je Clio najprodavaniji Renaultov model. U Hrvatskoj je zauzeo drugo mjesto u prošloj 2018. godini.

Renault najavljuje elektrifikaciju Clija te će dobiti i hibridni pogon. Inače, do 2022. godine Renault najavljuje 12 elektrificiranih modela u svojoj ponudi, a do iste godine na tržištu će biti ukupno 15 modela s autonomnim tehnologijama vožnje.

KOMENTARI