Od jutra se čekaju poticaji za električna vozila

Od jutra se čekaju poticaji za električna vozila

Tijekom prvih sat vremena Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je više od 300 prijava za sufinanciranje električnih vozila

IONIQ postaje novi Hyundaijev brend za električna vozila
Toyota besplatno daje 24.000 patenata o elektrifikaciji vozila
2019. godina je rekordna po prodaji u Europi u posljednjih 10 godina

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je objavio novi Javni poziv za sufinanciranje električnih vozila, a građani od jutra čekaju u redu kako bi se prijavili za poticaje koji se u iznosu od ukupno 17 milijuna kuna dijele kao potpora pri kupnji osobnih automobila, električnih bicikala te motocikala i mopeda. Prije godinu dana građanima su dodijeljena novčana sredstva u iznosu od 12 milijuna kuna, a kao i do sada sufinancira se kupnja do 40% vrijednosti vozila odnosno od 5000 do 80.000 kuna, ovisno o kategoriji električnog vozila koje se nabavlja.

Hrvatski građani prilikom svake dodjele poticaja pokazuju veliki interes za kupnju električnih vozila, a red već od ranog jutra i ovaj put to potvrđuje. Osim ispred Fonda, redovi su bili i u poštanskim uredima.

Ovakav interes građana je očekivan i smatram da daje pozitivnu sliku o tome koliko smo upoznati s električnim vozilima i spremni na njihovu primjenu. Kolege užurbano rade na unosu podataka, kako bismo vidjeli o kolikim se točno zahtjevima radi i za koja vozila“ rekao je povodom otvaranja Javnog poziva direktor Fonda Dubravko Ponoš. „Nakon sufinanciranja električnih vozila građanima, uslijedit će i program za tvrtke i lokalne jedinice te za projekte postavljanja punjača, kako bi cijeli sustav bio što bolje organiziran.“ dodao je Ponoš.

Procedura prijave za poticaje:
Fondu se poštom ili osobno treba dostaviti koverta s ispunjenim i vlastoručno potpisanim prijavnim obrascem, obrascem u elektronskom obliku, preslikom osobne iskaznice, tehničkim karakteristikama vozila te ponudom prodajnog salona. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja, uz napomenu da se kod zahtjeva koji se šalju poštom gleda vrijeme predaje u poštanski ured, a ne vrijeme zaprimanja u Fond.

Na taj način smo željeli omogućiti iste uvjete svima u Hrvatskoj“ naglasio je Ponoš, dodavši da se isti princip primjenjuje na sve Fondove pozive. „Prošle godine smo građanima sufinancirali kupnju oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila. To su mali koraci, kojima se polako, ali sigurno mijenja prometni sustav u Hrvatskoj, u kojoj je prosječno osobno vozilo staro čak 13 godina. Naš je cilj da se građani uz poticaje lakše odluče za novo, električno vozilo, koje ima daleko manji negativni utjecaj na okoliš.“ zaključio je.

KOMENTARI