Novost iz Barcelone: Seat predstavio električni Minimo koncept s dosegom do 100 km

Novost iz Barcelone: Seat predstavio električni Minimo koncept s dosegom do 100 km

U Barceloni je počeo sajam mobilnih tehnologija Mobile World Congress, najveći događaj takve vrste u svijetu koji okuplja više od 100.000 posjetitelja svake godine, a uz nove mobitele i mrežne tehnologije već godinama svoje mjesto imaju i automobili s naglaskom na tehnologijama.

Visa i Bentley u Barceloni predstavili povezivanje automobila i plaćanja parkinga
E-punionice na otoku Krku predstavljene na Smart City Expo u Barceloni
Seat u Barceloni na MWC predstavlja sadašnjost i budućnost

Seat na MWC predstavlja na 5G povezane automobile, a već je predstavljen i potpuno novi model koji je za sada koncept ali izgleda vrlo zanimljivo i korisno za kvalitetniju gradsku mobilnost. Dužine 2500 mm i širine 1240 mm Seat Minimo je električni dvosjed koncept na četiri kotača s pogonom na električnu energiju, a s jednim punjenjem može prevaliti do 100 km.

Primjećuje se sličnost s Renaultom Twizy, gradskim prijevoznim sredstvom koje ima isti sistem otvranja bočnih leptir vrata. Na taj se način lakše izlazi iz vozila u gusto parkiranoj površini. Naglasak je dakle na urbanoj mobilnosti, ali i na povezivosti, po čemu je Seat već godinama poznat. Na primjer, u pojedinim Seatovim modelima može se putem ekrana i aplikacije Shazam saznati koja pjesma svira upravo na radiju.

Za sada nije otkrivena cijena po kojoj bi se Seat Minimo mogao prodavati, ali se očekuje slična cijena kao za Twizy koji ima u Hrvatskoj cijenu od oko 10.000 eura na više, ovisno o izvedbi snage i najveće brzine koju postiže.

U tehnološkom pogledu, Minimo će biti vrlo napredan jer bi trebao ponuditi autonomnu vožnju četvrtog nivoa, što znači da će osim samostalne vožnje moći čak i pokupiti putnike na određenoj lokaciji. Omogućit će se i dijeljenje vozila s drugim putnicima odnosno automatska isporuka do korisnika koji naruči vozilo kroz koncept urbane mobilnosti.

Očekivano, Seat Minimo će se moći spojiti na brze 5G mreže koje će u ovoj 2019. godini zaživjeti u svijetu, a to je i glavna ovogodišnja tema MWC-a. U suradnji sa španjolskim Telefonicom ponudit će se pristup mrežama pete generacije mobilne telefonije uz koji će Minimo moći komunicirati s drugim automobilima od kojih će moći dobiti informacije o prometu, poput recimo nesreće ispred ili možda nekog predmeta ili životinje na cesti. Istovremeno, 5G je korak prema potpuno autonomnoj vožnji, a koju će omogućiti velike gigabitne brzine i mala latencija odnosno kašnjenje signala.

Uz tehnološki dio, Seat Minimo je zanimljiv i kao svakodnevni automobil kod kojeg se baterije mogu i zamijeniti nakon što se isprazne, ukoliko vlasnik ne želi gubiti vrijeme na punjenje. Baterije su smještene u okviru ispod šasije te se mogu jednostavno zamijeniti. Zgodno rješenje i za dostavne službe koje mogu koristiti Minimo za gradsku dostavu.

U Barceloni upravo gledamo u Seat Minimo, a u interijeru se nalazi zanimljiv infotainment sustav s podrškom za bežično punjenje pametnog telefona, spajanje na Android Auto, a vozilo se koristi bez direktne upotrebe ključa. Moguće je upravljanje odnosno komunikacija preko Google Assistanta glasovnim naredbama. A iz vozila se može vidjeti sve prema van jer staklena konstrukcija omogućuje pogled od 360 stupnjeva.

Izvana se na dvosjed četverociklu primjećuje zgodan prednji kraj sa samo jednim svjetlom, stražnja su klasična dvostruka, kotači su aluminijski 17-inčni, a nakon Barcelone Minimo ide u Ženevu na auto salon.

KOMENTARI