Nove trošarine na automobile donose i niže cijene

Nove trošarine na automobile donose i niže cijene

Vlada je objavila nacrt uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila

Novi Peugeot 5008 sa sedam sjedala i velikim prtljažnikom
Obnovljeni Jaguar F-Pace SVR je sada još brži i dinamičniji
Rimac C_Two prodaje se za 73.594 kn mjesečno ili za 8.510.000 kn u kešu

Od 1. siječnja 2019. trošarine na automobile naplaćivat će se nešto drugačije, doći će do sniženja, ali tek u cjenovnom rangu iznad 150.000 kuna. Kupujete li automobil vrijednosti do 150.000 kuna, neće vam se isplatiti čekati sljedeću godinu.

Za automobile vrijednosti od 150.000 do 200.000 kuna i dalje će se plaćati fiksni dio od 2000 kuna, ali se smanjuje postotak od prodajne cijene vozila – umjesto dosadašnjih 5% naplaćivat će se 3%. Međutim, iznos uštede će biti vrlo malen pa očekujte iznos od stotinjak ili nešto više kuna. Za vozila s cijenom malo iznad 200.000 kuna ušteda bi mogla iznositi nešto više od 1000 kuna. Odlučite li se za vozilo koje ima cijenu od recimo 100.000 eura, pri tom biste iznosu mogli uštedjeti oko 20-ak tisuća kuna.

Posebni porez na motorna vozila te druga motorna vozila prenamijenjena u takva motorna vozila plaća se prema prosječnoj emisiji ugljičnog dioksida (CO2) ovisno o vrsti goriva koje vozilo koristi za pogon i prodajnoj cijeni motornog vozila prema izrazu PP = (VN + PC) + (ON + EN), u kojem je:

PP – posebni porez u kunama

VN – vrijednosna naknada u kunama

PC – naknada koja se utvrđuje na način da se od prodajne cijene motornog vozila oduzme najniži iznos za skupinu kojoj motorno vozilo pripada prema Tablici 1 i tako dobiveni iznos pomnoži s postotkom utvrđenim za skupinu kojoj motorno vozilo pripada prema Tablici 1

ON – osnovna naknada u kunama prema Tablici 2 ili Tablici 3

EN – naknada koja se utvrđuje na način da se od iznosa prosječne emisije ugljičnog dioksida (CO 2 ) motornog vozila oduzme najniži iznos za skupinu kojoj motorno vozilo pripada prema Tablici 2 ili Tablici 3 i tako dobiveni iznos pomnoži s pripadajućim iznosom u kunama za jedan g/km CO2.

Nacrt uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila objavljen je na vladinoj web-stranici e-Savjetovanja na kojoj se može napisati i mišljenje javnosti.

KOMENTARI