Nissan IMx je električni autonomni koncept

Nissan IMx je električni autonomni koncept

Doseg upravo predstavljenog najnovijeg Nissanovog koncepta IMx na Tokyo Motor Show je 600 kilometara s jednim punjenjem električnom energijom.

Byton: najbrži automobil na autocesti podataka
Vozači žele (i) sami voziti autonomna vozila
Bez gubitka vremena za traženje parkinga

Nissan IMx je potpuno električno (za sada samo konceptualno) crossover vozilo koje donosi viziju Nissanove tehnologije Intelligent Mobility. Radi se o utjelovljenju inteligentne mobilnosti, pristup promjeni načina na koji su automobili pogonjeni, voženi i integrirani s društvom. IMx je dizajniran, prema najavama iz Nissana, kako bi ojačao vezu između automobila i vozača kao bliskog i pouzdanog partnera koji pruža sigurniju, praktičniju i ugodniju vožnju.

Cilj Nissana IMx je transformirati svakodnevni život vozača uz pomoć ProPILOT-a koji nudi potpuno samostalan rad. Kad je odabran način ProPILOT, kolo upravljača se pomiče, kao i sjedala kako bi se vozaču dao veći prostor za uživanje u putovanju. Umjetna inteligencija omogućuje vozaču kontrolu ploče s instrumentima putem pokreta rukama i očima. Na taj je način dizajn interijera čistiji, uz manji broj prekidača i fizičkih kontrola. Odabirom ručnog načina upravljanja, upravljač se vraća na svoje mjesto kao i sjedalo te vozač može samostalno upravljati vozilom.

Pokreće ga par visokotehničkih elektromotora smještenih na prednjoj i stražnjoj osovini, što Nissanu IMx omogućuje pogon na sve kotače. Ukupna snaga pogona je 320 kW te 700 Nm okretnog momenta. Baterija je redizajnirana i ponovo dizajnirana za povećanu gustoću energije, uz doseg do 600 kilometara po jednom punjenju.

Nissan Intelligent Integration je naziv procesa koji omogućuje da se električna energija iz baterija vozila koristi za druge potrebe. Na primjer, vlasnik se s Nissanom IMx doveze do aerodroma i tu ga parkira. Dok se vlasnik nalazi na putu, preostala električna energija iz baterija se može iskoristiti za korištenje preko lokalne mreže i tako djelovati kao virtualna elektrana koja vraća struju natrag u mrežu.

KOMENTARI