Neinspirativan dizajn Volkswagen nastavlja i s potpuno novim Tiguanom

Neinspirativan dizajn Volkswagen nastavlja i s potpuno novim Tiguanom

Tiguan je trenutno najtraženiji Volkswagenov automobil, a dizajn nove generacije će donijeti podijeljena mišljenja kod kupaca.

Blagi 48-voltni hibridi za Fiat Tipo i 500X
Po prvi puta je Corsa dostupna s hibridnim pogonom od 48 V
BMW predstavio obnovljene modele X5 M Competition i X6 M Competition

Kao što smo komentirali kod potpuno novog Passata Variant, koji je predstavljen prije nekoliko tjedana, i dizajn potpuno nove generacije Tiguana je korak unatrag, a ne unaprijed. Naime, kada se prethodna i nova generacija postave jedna pored druge, rijetki su ti koji kažu kako je nova generacija ljepša. No valjda Volkswagen zna što radi s takvim dizajnom. Uostalom, sve će pokazati i vrijeme i prodajne brojke. Naime, Tiguan je od 2007. godine, kada se pojavila prva generacija, prodan u preko 7,5 milijuna primjeraka, a prethodna je generacija u dvije godine prodana u preko 1,2 milijuna primjeraka, pa će treća generacija imati težak zadatak nadmašiti prethodnike.

O dizajnu više nećemo, no zato ćemo o zanimljivijim stvarima. Z ponudi će biti dva turbo benzinca sa 150 kW/204 KS i 195 kW/265 KS, te dva turbo dizela sa 110 kW/150 KS i 142 kW/193 KS. Osim slabijeg dizelaša, sve ostale izvedbe serijski dolaze s pogonom na sve kotače. Uz to, svi serijski dolaze s automatskim DSG mjenjačem s dvije spojke.

Tu su i novi plug-in hibridni modeli sa 150 kW/204 KS i 200 kW/272 KS koji dolaze s 19,7 kWh baterijom koja bi trebala omogućiti do 100 km autonomije. Uz to, u ponudi će biti i dva 48-voltna blagohibridna pogona s 96 kW/130 KS i 110 kW/150 KS, koji su opremljeni s aktivnim upravljanjem cilindrima. Sve hibridne izvedbe dolaze s pogonom na prednje kotače.

Novi Tiguan je s 4539 mm dužine od prethodnika duži za 30 mm, a i viši je, no tek za 4 mm (1639 mm). Međuosovinski razmak od 2680 mm i širina od 1842 mm su iste kao i kod prethodnika. Kod izvedbi s benzinskim, dizel i blagohibridnim pogonom prtljažnik je veći za 37 litara (652 litre), no informacija o veličini prtljažnika kod plug-in hibridnih izvedbi nema.

Unutrašnjost sve više sliči ID modelima, no za razliku od njih na vozačevim su vratima ipak ugrađena sva četiri prekidača za upravljanje prozorima, a novi su i digitalni instrumenti, kao i 12,9-inčni multimedijski zaslon, koji uz doplatu može biti i dijagonale 15 inča. Podešavanje temperature i glasnoće glazbe je smješten na dodirne klizne površine ispod zaslona koje nisu praktične, no nije navedeno je li ispravljen problem što one na ID modelima nisu osvijetljene, pa se upravljanje po mraku svodi na napipavanje površina u nadi da nećete početi podešavati ono što ne želite. Cijene nisu poznate, a kod nas stiže u prvom kvartalu 2024. godine.

KOMENTARI