Lotus Evija bit će najmoćniji serijski automobil na svijetu

Lotus Evija bit će najmoćniji serijski automobil na svijetu

Imat će 2000 KS, a proizvest će se u samo 130 primjeraka - Lotus Evija bit će potpuno električni automobil

Novi električni Renault Twingo Z.E. ima doseg do 250 km u gradu
Infiniti u električne vode kreće za tri godine
Novi električni Mercedes-Benz EQC s autonomijom od 450 kilometara

Prvi potpuno električni britanski hyper automobil, Lotus Evija uz 2000 KS i pogon na sve kotače bit će najmoćniji serijski cestovni automobil na svijetu. Proizvest će se u samo 130 primjeraka i sigurno će izazvati veliku pozornost kupaca.

Lotus o Eviji otkriva mnoge zanimljive podatke – o najvećoj brzini od 320 km/h te ubrzanju od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde. Imat će masu od 1680 kilograma, što znači da će uz izuzetno laganu karbonsku monokok šasiju Evija biti i najlakši produkcijski električni automobil na svijetu.

400 km će biti doseg s jednim punjenjem baterija kapaciteta od 70 kWh koje će biti smještene u središnjem dijelu vozila. Kao i kod Lotusa s konvencionalnim motornim pogonom, a baterije će se moći vidjeti izvana kroz staklenu plohu. Ovakvo pozicioniranje donosi značajne prednosti u pogledu stila, aerodinamike, raspodjele mase, udobnosti putnika i dinamičnog upravljanja vozilom dužine 4.459 mm, širine 2.000 te visine od samo 1.122 mm.

Istovremeno, olakšano je time brzo i praktično servisiranje i održavanje baterijskog sklopa te lako instaliranje alternativnog paketa za baterije. Spomenimo i kako će se punjačem snage od 350 kW baterije za 12 minuta napuniti do 80 posto, a za 18 minuta do 100 posto.

 

Uz sve prethodno najbrojano, Evija će premijerno sljedeće, 2020. godine, ponuditi i prvu svjetsku tehnologiju laserskog osvjetljenja glavnih i kratkih svjetala. Iza tehnologije stoji proizvođač Osram.

Evija će se ručno proizvoditi u Lotusovoj tvornici u britanskom Hethelu, što je i očekivano s obzirom na broj od samo 130 planiranih primjeraka. Inače, Evija će se izgovarati kao da je napisana E-vi-ya, a broj 130 je oznaka projekta pod nazivom Type 130. I prvo slovo E u nazivu nastavlja se na prethodne modele Elise, Exige, Evora. Inspiracija za naziv nalazi se i u prvom ženskom imenu, Eva (Eve).

Automobil će s 1700 Nm okretnog momenta i četiri motora koji će snagu od oko 500 KS (po motoru) prenositi na kotače ponuditi pet različitih načina vožnje: Range, City, Tour, Sport i Track.

Cijena za Lotus Evija već je poznata. Kupci će morati platiti 1,7 milijuna britanskih funti plus carine i porezi, a prethodno je potrebno uplatiti depozit u iznosu od 250.000 funti. Ako ste zainteresirani, posjetite www.lotuscars.com jer knjiga narudžbi već je otvorena.

KOMENTARI