Jaguar Land Rover i BMW Grupa zajednički razvijaju novu generaciju električnih automobila

Jaguar Land Rover i BMW Grupa zajednički razvijaju novu generaciju električnih automobila

Jaguar Land Rover i BMW Grupa objavili su suradnju kako bi došli do ACES budućnosti

Novi BMW M340i xDrive
BMW Z4 M40i First Edition
Za uživanciju pod otvorenim nebom

Skraćenica ACES odnosi se na Autonomous, Connected, Electric, Shared odnosno na samostalnu vožnju, povezivost, elektrifikaciju i dijeljenje vozila. Sve ono što bi trebalo obilježiti vozila u skoroj budućnosti. Prijelaz na ACES predstavlja najveću tehnološku promjenu u automobilskoj industriji.

Suradnja se odnosi na razvoj elektroenergetskih sustava nove generacije te unaprjeđenje razvoja elektrifikacije vozila, a zajednički će ulagati u razvoj i istraživanje, inženjering i nabavu kako bi se povećao broj električnih vozila na prometnicama. Obje kompanije će koristiti učinkovitost koja proizlazi iz zajedničkog istraživanja i razvoja te planiranja proizvodnje, ali će svaka kompanija i dalje proizvoditi svoja vozila u svojim proizvodnim pogonima.

Jaguar Land Rover demonstrirao je svoju sposobnost na Jaguaru I-Pace dok se BMW Grupa dokazala u razvoju i proizvodnji nekoliko generacija električnih vozila, počevši od BMW-a i3 predstavljenog 2013. godine.

Jaguar Land Rover nastavlja s proizvodnjom motora u svojem pogonu koje zapošljava 1600 ljudi, a u blizini Birminghama sklapat će se baterije.

Usput spomenimo i kako legendarni direktor dizajna Jaguara, Ian Callum, iz Jaguar Land Rovera odlazi nakon 20 godina, a nasljednik je Julian Thomson koji je vrlo blisko radio s Ianom i bio uključen u stvaranje Jaguarovih modela XK, XF, XJ, F-Type, XE, F-Pace te Jaguarovom prvom električnom modelu I-Pace.

Ian Callum

Ian Callum

Ianova karijera krenula je 1984. godine s rally automobilom Fordom RS200, uslijedili su Ford Ghia Via concept i Ford Escort Cosworth (1989.), Aston Martin DB7 (1993.), Volvo C70 (1996.), Ford Puma i Nissan R390 GT1 Le Mans (1997.). Na prijelazu u novo tisućljeće uslijedili su Aston Martin Vanquish / Project Vantage, te Aston Martin AM305, Jaguar R Coupe Concept, Aston Martin DB9. Cijeli niz Jaguara slijedi od 2003. godine – Jaguar RD6 Concept, Jaguar XK, Jaguar XF / CXF / Sportbrake, Jaguar XJ, Jaguar C-X75 Concept, Jaguar F-TYPE Convertible, Jaguar F-TYPE (C-X16), Jaguar XE, Jaguar F-PACE (C-X17), Jaguar E-Pace te 2018. godine Jaguar I-Pace (I-Pace Concept).

Julian Thomson

Julian Thomson

KOMENTARI