Hyundai i30 N nabrijan na 275 KS stigao u Hrvatsku

Hyundai i30 N nabrijan na 275 KS stigao u Hrvatsku

Započela je prodaja Hyundaijevog kompakta koji uz oznaku i30 ponosno na nekoliko mjesta pokazuje i slovo N

Hyundai objavio cijenu za električnu Konu
Porsche predstavio potpuno novi model Cayenne Coupé
U Zagrebu predstavljena nova Toyota Corolla Trek

Slovo N u oznaci najnovijeg modela na hrvatskom tržištu, Hyundai i30 N, odnosi se na Namyang i Nürburgring. N je nastao u Namyangu, globalnom Hyundaijevom razvojno-istraživačkom centru u Koreji, nakon uspjeha Hyundai Motorsport tima u WRC-u, a druga asocijacija koja se veže na slovo N je svjetski poznata njemačka staza Nürburgring na kojoj se morao pokazati i dokazati svoj neumoljiv sportski duh.

Hyundai i30 N ispod haube ima 2-litreni turbobenzinski motor snage 250 KS, a ukoliko vam se ta ergela učini nedovoljnom u ponudi je za 25 KS jača izvedba s oznakom Performance. Početna cijena za Hyundai i30 N je 239.990 (paket Sport) dok jači Performance paket košta 259.990 kuna. Slabija inačica s mjesta do stotke ubrzava za 6,4 sekunde dok će kazaljka jače izvedbe stotku dodirnuti za 6,1 sekundu.

Novi Hyundai i30 N pokazuje nekoliko različitih lica – u gradskoj vožnji to je snažni kompakt s 353 Nm okretnog momenta tako da će ubrzavanja između semafora biti za mnoge druge automobile nedostižna. Izlaskom na otvorenu cestu moći će postići brzinu od 250 km/h.

Na stazi će svoju sportsku ćud, s prednjim pogonom i direktnim ubrizgavanjem goriva u GDI motor, i30 N pokazati startanjem s Launch kontrolom, vožnjom s isključenom kontrolom proklizavanja pogonskih kotač. Sve prati sportski zvuk iz ispuha, uz automatsko dodavanje međugasa pri svakoj promjeni stupnja prijenosa ručnog 6-stupanjskog mjenjača. Dolazi još i s elektroničkom kontrolom diferencijala, mjeračem G sila u vožnji te mjerenjem ubrzanja i s mogućnošću programiranja modela vožnje. Stražnji ovjes je dodatno ojačan.

Sve nabrojane sportske karakteristike prati vizualni vanjski i unutrašnji izričaj: na crvenim kočionim oblogama nalazi se istaknuto slovo N, isto slovo N smješteno je i na maski hladnjaka te na još mnogim drugim mjestima kao što su aluminijski naplatci, obloge pragova, a crvena linija iscrtava nisku siluetu u donjem prednjem i stražnjem dijelu odbojnika. Dodatno su i blatobrani naglašeni kao i usisnici za zrak i stražnji spojler te vanjski retrovizori. Gume su 19-colne Pirelli P-Zero.

U interijeru Hyundai i30 N ima sportska sjedala, kožom obloženi upravljač s posebnim N gumbom za lakše mijenjanje načina vožnje, metalne pedale nožnih papučica i ručicu mjenjača obloženu kožom. Hyundai daje petogodišnje jamstvo na vozilo, bez ograničenja prijeđene kilometraže.

KOMENTARI