Evo nam još jednog super automobila: Pagani Utopia

Evo nam još jednog super automobila: Pagani Utopia

Pagani je predstavio nasljednika modela Huayru, a tek 1280 kg tešku Utopiju pokreće 6,0-litreni V12 twin turbo benzinac ukupne snage 635 kW/864 KS.

Lamborghini živi u brzoj traci
Dorađena je i Toyota Highlander: nova boja karoserije i novi multimedijski sustav
Najbrži automobili su spori u odnosu na brze vlakove

Već se neko vrijeme znalo kako Pagani priprema nasljednika modela Huayra, a sada je to postalo i službeno premijerom modela Utopia, koji se razvijao pod kodnim imenom C10. A prilikom razvoja novog modela, Pagani se konzultirao s dosadašnjim vlasnicima njihovih vozila, koji su od novog modela tražili tek tri stvari – jednostavnost, lakoću i zadovoljstvo vožnje.

Sve to, ali i mnogo više bi trebala pružati Utopia, koju pokreće 6,0-litreni V12 twin turbo Mercedes-AMG motor koji razvija maksimalnu snagu od 635 kW/864 KS i nudi okretni moment od 1100 Nm koji je dostupan između 2800 i 5900 okretaja.

Zanimljivo je kako kupci mogu birati između 7-stupanjskog automatskog ili 7-stupanjskog ručnog mjenjača s elektro-mehaničkim diferencijalom. Težina vozila je tek 1280 kg, no Pagani još nije objavio informacija o ubrzanjima i maksimalnoj brzini.

No objavljeno je kako sprijeda vozi na 21-inčnim naplatcima s gumama dimenzija 265/35 R21, dok su straga ugrađeni 22-inčni naplatci s gumama dimenzija 325/30 R22, a riječ je o gumama Pirelli za vožnju na nižim temperaturama.

Nova karoserija je napravljena od ugljičnih vlakana i ima 38 % veću krutost nego ranije, a ispušni sustav je napravljen od titana i dolazi s keramičkim premazom. Pagani se prilikom razvoja ovog modela više bavio smanjenjem težine nego bilo kojim drugim dijelom automobila.

Posebno se ističe i unutrašnjost koja dolazi bez multimedijskog zaslona, a jedini zaslon koji postoji je onaj koji je smješten između analognog brzinomjera i brojača okretaja! Naravno, tu su i sportska sjedala, kao i korištenje materijala visoke kakvoće pri uređenju ovog modela.

Za sada se planira kako će biti proizvedeno 99 primjeraka ovog modela, no Pagani još nije objavio kada se planira isporuka prvih primjeraka modela Utopia, kao ni kolika će biti cijena ovog modela.

KOMENTARI