Aston Martin je predstavio model Valhalla – hibridni superautomobil

Aston Martin je predstavio model Valhalla – hibridni superautomobil

Novi superautomobil koji dolazi iz Aston Martina dolazi s ukupnom snagom od 950 KS i potpuno novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Aston Martin DBX potegnut će do 291 km/h
Aston Martin Lagonda
Aston Martin DBS Superleggera – lagano otkrivanje

Aston Martin je 2019. godine na Ženevskom auto salonu predstavio koncept Valhalla, a sada, dvije godine kasnije pred nama je i serijska izvedba ovog hibridnog superautomobila.

1550 kg težak automobil pokreće hibridni sustav koji se sastoji od 4,0-litrenog V8 twin-turbo benzinskog motora koji razvija maksimalnu snagu od 551 kW/750 KS pri 7200 okretaja i od dva elektromotora koji razvijaju 150 kW/204 KS, a kombinirana ukupna snaga iznosi 699 kW/950 KS i pritom se nudi i 1000 Nm okretnog momenta.

Uz to, opremljen je i potpuno novim 8-stupanjskim DCT automatskim mjenjačem koji je opremljen e-reverse opcijom, odnosno vožnjom unatrag u električnom modu.

Kad smo već kod električnog moda, Valhalla može u njemu postići maksimalnu brzinu od 130 km/h, a baterija omogućuje vožnju do 15 km samo na struju. Maksimalna brzina ovog modela je 330 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba tek dvije i pol sekunde.

Tu je i niz najnovijih tehnologija kao što su Full LED Matrix prednja svjetla, sustav za automatsko kočenje, aktivni tempomat, sustav za nadzor mrtvog kuta, kao i kamera za vožnju unatrag. Naravno, tu su i sportska sjedala u unutrašnjosti, dvozonski klima uređaj, a za sigurno zaustavljanje brinu se Carbon Ceramic Matrix kočnice.

Aston Martin nije objavio cijenu ovog modela, kao ni točan početak prodaje, odnosno isporuke, no najavio je kako očekuju da će Nürburgring Valhalla prijeći za ispod šest i pol minuta.

KOMENTARI