Otkrivamo koji su se novi automobili kupovali u ožujku

Otkrivamo koji su se novi automobili kupovali u ožujku

Golf je bila tražena roba, ali Captur se više tražio, a najviše je novih Octavija prodano u ožujku 2019. Veliki uspjeh ostvario je Touran

Sa svega 95 komada prednosti ispred Clija, Golf je najprodavaniji u Europi u prvoj polovici godine
U svibnju su najtraženiji bili gradski automobili Clio, Fiat 500, Corsa, Captur i C3
Renault 30 godina modela Clio obilježava video filmom

Ovogodišnji ožujak je u usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom poprilično podbacio, što se tiče prodaje novih automobila na hrvatskom tržištu, otkrivaju podaci Promocije plus. Prodano je 5041 novo vozilo dok je u istom razdoblju lani prodano (registrirano) 6293 vozila. Gledajući ukupni broj prodanih u prva tri mjeseca 2019. godine (12.139 vozila), prošla godina je ipak bila bolja jer je u ovoj godini prodano 12,3% manje vozila.

Poredak u top 10 proizvođača je sljedeći: Volkswagen, Škoda, Renault, Suzuki, Dacia, Hyundai, Opel, Peugeot, Toyota, Seat, a prema vrhu gura se i Mazda koja je zauzela 11. mjesto. Iz popisa spomenutih proizvođača veliki rast imaju Volkswagen, Dacia, Seat i Mazda dok Škoda, Renault, Suzuki, Hyundai, Opel, Peugeot i Toyota imaju pad prodaje u odnosu na tri mjeseca 2018. godine.

Prodaja novih automobila u prva tri mjeseca 2019. godine (izvor: Promocija plus)

Prodaja samo u ožujku 2019. nema velikih iznenađenja. Na prvom je mjestu u posljednje dvije godine najprodavaniji model Škoda Octavia, slijedi Renault Captur dok treće mjesto zauzima Volkswagen Golf. Na vrhu su još i Suzuki Vitara te Dacia Duster. Najzastupljeniji na listi je Volkswagen koji dobro prodaje modele T-Roc, Polo i Tiguan. Octavia se ipak slabije prodaje nego u prva tri prošlogodišnja mjeseca, kao i Golf, Vitara, Clio, SX4, Polo, Yaris, C3, Qashqai.
Tiguan je kao i T-Roc, Duster, Captur, Sandero, Polo, Kona, Fabia, Leon, Mazda3, Karoq traženiji nego u prva tri mjeseca 2018. godine dok se monovolumen Touran prodaje odlično (241 vozilo u odnosu na 77 u prošlogodišnja tri mjeseca).

Najprodavaniji modeli automobila u ožujku 2019. (izvor: Promocija plus)

Udio prodanih benzinskih pogona raste i dostigao je 56%, dizelski je na 40,9%, hibridi s 245 prodanih primjeraka drže 2%, 100 prodanih LPG pogona su na 0,8% dok električni s 28 primjeraka čine udio od 0,2%. Najviše električnih vozila prodao je Nissan (7), slijede BMW (6), Hyundai (5), Volkswagen i Smart (po 4 vozila) te Audi i Jaguar s prodanih jedno vozilo.

KOMENTARI