Brza e-punionica HT-a baterije napuni za samo 20 minuta

Brza e-punionica HT-a baterije napuni za samo 20 minuta

Rijeka je dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila, a uskoro će biti postavljene nove brze e-punionice na lokacijama u Varaždinu, Karlovcu, Delnicama, Rijeci i Zagrebu

E-punionice na otoku Krku predstavljene na Smart City Expo u Barceloni
Dijeli se 17 milijuna kuna za električna vozila
Otvorena prva e-punionica koja puni sve vrste električnih vozila

U Rijeci je u Tower Centeru na krovnom parkiralištu otvorena prva brza e-punionica za električna vozila koja istovremeno može puniti dva električna vozila, uz tri različita priključka. Usluga je dostupna besplatno za sve korisnike električnih automobila. Punjenje traje oko 20 minuta, iskustvo korištenja je digitalno, a dostupna je i korisnička podrška non-stop.

Instalacija prve brze e-punionice u Gradu Rijeci nastavak je projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje do kraja 2020. godine, a njegova je ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura. Uz punionicu u gradu Rijeci, početkom lipnja u pogon je puštena i sedma brza punionica na području Grada Zagreba ispred središnjice Hrvatskog Autokluba na Aveniji Dubrovnik.

Nova brza e-punionica ispred HAK-a u Zagrebu

Međunarodna energetska agencija procjenjuje da će se broj prodanih električnih vozila povećati na 20 milijuna do 2030. godine, što je 20 puta više od broja prodanih prošle godine. Uz to, samo do 2023. godine očekuje se deseterostruki rast vrijednosti tržišta električnih punionica sa tri milijarde dolara na preko 30 milijardi. Samo u sklopu ovog projekta, u Hrvatskoj je predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultra brze punionice na najmanje šest lokacija.

Sve je više korisnika vozila na električnu energiju u Hrvatskoj, ali i turista koji žele brzu i dostupnu uslugu punjenja za svoje vozilo gdje god krenuli. Hrvatski Telekom pod svojim upravljanjem ima više od 50 posto električnih punionica u Hrvatskoj, čije se korištenje povećalo za 400 posto samo u zadnjih godinu dana. To je potvrda vrijednosti ovog projekta za budućnost mobilnosti i okoliša“, poručio je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma.

 

Najveća regionalna mreža e-punionica Puni.hr trenutno broji 115 e-punionica u 72 hrvatska grada te omogućava 155 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih e-punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup e-punionicama moguć je za više od 60.000 korisnika električnih vozila s područja EU putem mobilne aplikacije PlugSurfing te uz SMS centar Hrvatskog Telekoma. Dodatno, svaka punionica iz sustava Puni.hr vidljiva je i dostupna putem najveće eRoaming platforme HUBJECT, koja objedinjuje preko 100 pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od 300.000 korisnika EV-a s područja EU te omogućava besplatnu uslugu punjenja do kraja lipnja 2018. godine.

KOMENTARI