Aston Martin DB12 Volante: ultimativni Super Tourer bez krova

Aston Martin DB12 Volante: ultimativni Super Tourer bez krova

U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju Aston Martin planira s početkom isporuke novog kabrioleta sa 680 KS.

Od sada i s četiri cilindra: Mercedes-AMG SL 43 Roadster
Lanzador concept: Ni Lamborghini neće biti imun na struju
Supra dobiva novu generaciju, ali će je pogonit elektromotor

Aston Martin je upravo predstavio novi DB12 Volante, odnosno kabriolet izvedbu nedavno predstavljenog modela DB12 Coupe. On je ujedno i najnoviji dodatak Aston Martinovoj tradiciji sportskih kabrioleta, a sada dolazi s najnovijim tehnologijama.

Volante je razvijan usporedno s coupe izvedbom, a razvijan je s mislima da bude pravi vozački automobil. Da bi se to postiglo, u Aston Martinu su dugo razvijali i podešavali podvozje, kao i sve ostale detalje, a tu je naravno i motor koji se nema čega sramiti.

Riječ je o 4,0-litrenom Twin.Turbo V8 benzincu koji razvija snagu od 680 KS pri 6000 okretaja i pritom nudi 800 Nm okretnog momenta koji je dostupan između 2750 i 6000 okretaja. To je dovoljno kako bi ubrzanje od 0 do 100 km/h trajalo 3,7 sekundi, dok je najveća brzina modela DB12 Volante 325 km/h. Motor je uparen s 8-stupanjskim ZF automatskim mjenjačem.

Ono što u Aston Martinu posebno naglašavaju je i meki sklopivi krov koji je napravljen u osam slojeva izolacije, preklapa se posebnom tehnikom nazvanom K-fold, a sve kako bi zauzeo što manje prostora. Skidanje krova traje 14 sekundi, dok podizanje traje 16 sekundi. Oboje se može raditi i u vožnji do brzine od 82 km/h.

Unutrašnjost ovog 2+2 kabrioleta donosi visoku razinu udobnosti i kvalitete, a tu je i vrhunski Bowers & Wilkins hi-fi surround audio sustav. Središnji multimedijski zaslon je dijagonale 10,25 inča, a sjedala su grijana i ventilirana.

Za sada nisu objavljene cijene, no očekuje se kako one neće startati ispod 250.000 eura. Javnosti će novi Aston Martin DB12 Volante biti prikazan već ovog tjedna na Monterey Car Weeku u Kaliforniji.

KOMENTARI