Pogled u unutrašnjost nove generacije modela Mercedes-AMG SL

Pogled u unutrašnjost nove generacije modela Mercedes-AMG SL

Nova generacija modela SL donosi raspored sjedala 2+2, ali i ''hiper analogni'' kokpit, a čime se želi prebaciti tradicija iz prvog modela 300 SL Roadster u moderno doba.

Aston Martin DB12 Volante: ultimativni Super Tourer bez krova
Caterham priprema električni coupe modernog izgleda
Od sada i s četiri cilindra: Mercedes-AMG SL 43 Roadster

Prvi model 300 SL Roadster predstavlja jednu od najpoznatijih ikona automobilizma. Njegova minimalistička i visokokvalitetna unutrašnjost inspirirala je dizajnere u kreiranju unutrašnjosti novog modela Mercedes-AMG SL. Za novu izvedbu ove ikone stvorili su mješavinu analogne geometrije i digitalnog svijeta – nazvanu ”hiper analogni” kokpit. Dobar primjer toga je potpuno digitalna ploča s instrumentima koja je integrirana u trodimenzionalni vizir.

“Unutrašnjost novog modela Mercedes-AMG SL tetoši vozača i putnike profinjenim luksuzom. Novi SL u unutrašnjosti kombinira najviše razine udobnosti i kvalitete, u kombinaciji s točno određenom razinom sportske note. Visokokvalitetna kombinacija analognog svijeta i tehnološki napredne digitalne opreme čini jedno jasnim: novi SL predstavlja ponovo rođenu ikonu za modernu eru,” kaže Philipp Schiemer, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Mercedes-AMG GmbH. “Model SL je ikona marke s trokrakom zvijezdom: ovaj roadster desetljećima predstavlja poželjnu automobilsku fascinaciju. Odlična prilika i izazov dizajna jer svaki dizajner želi kreirati ikone,” kaže Gorden Wagener, šef dizajna Daimler grupe. “Rezultat je revolucionarno unutarnje iskustvo uhvaćeno između digitalnog i analognog luksuza. Stvorili smo najprivlačniji od tada model SL, luksuznu ikonu 2020-ih.”

Novi koncept još jednom dozvoljava 2+2 konfiguraciju sjedala, po prvi put od 1989. i Mercedes SL modela serije R 129. Stražnja sjedala povećavaju svakodnevnu iskoristivost i nude prostor za osobe do 1,5 metra visine. Ako dodatna sjedala nisu potrebna, zaštita od vjetra može se koristiti za povećanje udobnosti i zaštitu vratova putnika na prednjim sjedalima. Ili se drugi red sjedala može koristiti kao dodatno odlagalište za stvari.

Široka ponuda različitih presvlaka za sportska ili performance sjedala je opcijska za sve izvedbe, od one namijenjene za udobnost do one orijentirane prema performansama. Kupci mogu birati između jednobojne ili dvobojne Nappa kože, a u ponudi je i elegantna Nappa STYLE koža s vezom u obliku dijamanta, ili sportsku kombinaciju Nappa kože s DINAMICA RACE mikro vlaknima i kontrastnim gornjim šavovima u žutoj ili crvenoj boji.

Za inspiraciju dizajna simetrične armaturna ploča korišten je zrakoplov, a istaknuta značajka su četiri, novo razvijena, galvanizirana ventilacijska otvora koji podsjećaju na turbine. Unatoč simetriji, dizajn kokpita stvara jasnu usmjerenost na vozača: zaslon ploče s instrumentima s dijagonalom od 12,3 inča nije izveden da bude samostojeći, nego je integriran u tehnološki napredni vizir. To sprečava refleksije sunčeve svjetlosti. Središnja konzola dominira prostorom između vozača i suvozača.

Funkcionalni i vizualni centar središnje konzole je metalna ploča koja se nazire kroz kožom presvučene površine sprijeda i straga. Uz inspiraciju pronađenu u NACA zračnim usisima, prenosi gene modela AMG GT i GT 4-Door Coupé. Time ovaj dizajnerski element postaje karakteristični AMG stilski element unutrašnjosti. NACA ”usis” skoro se bez prekida stapa u 11,9-inčni multimedijski dodirni zaslon u portret formatu. Kako bi se izbjegle refleksije sunčeve svjetlosti tijekom vožnje sa spuštenim krovom, ovaj zaslon može se električki podesiti u više okomiti položaj.

Avangardni dizajn sjedala novog modela Mercedes-AMG SL služi da se dodatno i na više sportski način razvije tipični Mercedesov dizajn oblikovanih sjedala. Dizajn koristi slojeve i zaokružujuće površine, a to omogućuje da se sjedala čine lakša i manjeg volumena. Nasloni za glavu integrirani su u naslone sjedala i time doprinose sportskim proporcijama sjedala. Savršena ergonomija i razni uzorci progresivnih šavova i dodataka kompletiraju simbiozu visoke tehnologije, performansi i luksuza. Sad ostaje još samo da vidimo kako će novi SL izgledati izvana…

KOMENTARI