Ovo je najskuplji automobil na svijetu

Ovo je najskuplji automobil na svijetu

Bugatti La Voiture Noire košta 122 milijuna kuna

Bugatti La Voiture Noire je najskuplji automobil na svijetu
Najbrži automobili kroz povijest
Bugatti Chiron u crnoj karbon verziji

Na Geneva Motor Show 2019 predstavljen je Bugatti La Voiture Noire sa središnje postavljenim 8-litrenim benzinskim W16 motorom snage 1500 KS (1103 kW), a iako je službeno prije pokazivanja automobila najavljeno da je cijena 11 milijuna eura, jedan kolekcionar ga je platio fantastičnih 16,5 milijuna eura. Izrađen je samo jedan primjerak. 

Radi se o potpuno crnoj varijanti, a povod za izradu je 110 godina branda Bugatti kojeg je osnovao Ettore Bugatti 1909. godine u Molsheimu. Najstariji Ettoreov sin Jean napravio je Type 57 SC Atlantic kojih je izrađeno samo četiri primjerka. U znak poštovanja prema četvrtom, potpuno crnom Atlanticu nestalom tijekom drugog svjetskog rata napravljena je nova inačica pod nazivom La Voiture Noire upravo predstavljena na Ženevskom auto salonu. 

Potrošnja? Mada vas to možda ne interesira, vrijedi podijeliti informaciju o potrošnji goriva 1500 KS jakog automobila koji će u gradu, dok se bude pokazivao, trošiti 35,2 litre, na otvorenoj cesti 15,2, a u prosjeku potrošnja iznosi 22,5 litara. Znate li koliko iznosi emisija CO2? 516 g/km. Ali, ako se pogleda WLTP tada je potrošnja u gradu 43,3 litre na 100 km/h, što je ipak realnije od prve brojke potrošnje.

Poveznica između novog La Voiture Noire i starog Type 57 SC Atlantic je crna boja

Jedinstveni svjetlosni potpis i čak šest ispušnih cijevi na stražnjoj strani, uz ogromne difuzore

Od čega se sastoji Bugatti La Voiture Noire? Ručno izrađena karoserija od ugljikovih vlakana u središnjem dijelu skriva veliki motor koji uz 1500 KS razvija 1600 Nm okretnog momenta, a prednji svjetlosni potpis je originalan te nije povezan s drugim Bugattijevim modelima. I stražnji potpis ima svoju originalnost, a tek šest ispušnih cijevi… U zvuku će uživati nepoznati kupac, ali se zna da ga je kupio obožavatelj Bugattija, samo je pitanje hoće li ga i kada pokazati. Ipak se radi o pravom bogatstvu kojem će cijena samo još više narasti jednog dana.

KOMENTARI