Lamborghini Miura P400 nakon 50 godina filma Dobar posao u Italiji

Lamborghini Miura P400 nakon 50 godina filma Dobar posao u Italiji

Tko se ne sjeća Lamborghini Miure korištene u filmu The Italian Job? Donosimo zanimljivu priču o ovom legendarnom automobilu

Predivno za vidjeti: 200 Lamborghinija na jednom mjestu
Top 10 super automobila u 2017
Ostat ćete bez daha: Lamborghini Aventador SVJ

50 godina nakon predstavljanja filma The Italian Job (“Dobar posao u Italiji”) Lamborghini Storico je certificirao šasiju modela Miura P400 pod brojem #3586 te potvrdio da se radi o originalnom automobilu iz filma iz 1969.

Narančasta Miura (Arancio Miura) s crno-bijelim kožnim interijerom bila je najtraženija Miura u posljednjim desetljećima. Kao što se sjećamo, pojavljuje se na početku filma Dobar posao u Italiji, a po idiličnim cestama prijevoja Great St Bernard vozio ju je glumac Rossano Brazzi. Iako se u filmu čini kako je automobil uništen, jasno je kako u stvarnosti nitko ne bi uništio takav automobil, što je nekoliko godina kasnije i potvrđeno. Krenuo je lov u pronalazak originalne Miure.

Tijekom sljedećih pet desetljeća entuzijasti i kolekcionari iz cijelog svijeta tražili su sve tragove koji bi ih mogli dovesti do originala kojeg vozi Rossano Brazzi. Današnji vlasnik originalne Miure iz filma je The Kaiser Collection of Vaduz iz Liechtensteina koji je kontaktirao Lamborghini Polo Storico kako bi automobil dobio potvrdu da se radi o primjerku kojeg je vozio Brazzi.

Automobil je poslan u Lamborghinijev specijalistički povijesni odjel u njegovom sjedištu u Sant’ Agata Bolognese te je rekonstrukcija počela od dokumentacije dostupne u arhivi tvrtke i od ispitivanja samog automobila. Rezultati su zatim nadopunjeni svjedočanstvima entuzijasta i bivših zaposlenika, a jedan od njih je Enzo Moruzzi, čovjek koji je Miuru prije 50 godina isporučio na filmski set i vozio ga u svim dijelovima filma kao dvojnik glavnog glumca.

Time je Polo Storico uspio pronaći nedostajuće dokaze i potvrditi da je Miura P400, sa šasijom pod brojem # 3586, upravo ona koja je korištena za snimanje filma. Sve se to događa u isto vrijeme kada i proslava 50. obljetnice filma, inače objavljenog u lipnju 1969. godine.

Prije 50 godina Paramount Pictures, koji je snimio The Italian Job, obratio se firmi Automobili Lamborghini i zatražio jedan automobil za snimanje filma. Kad su stigli do Sant’ Agata Bolognese, odluka je pala na Miuru u narančastoj boji koja je već bila teško oštećena te je savršeno odgovarala za snimanje filma. Istovremeno, Lamborghini je osigurao drugu Miuru, u istoj narančastoj boji, koja je korištena za uvodnu scenu u filmu. Enzo Moruzzi je automobil dovezao na filmski set, što mu je inače bilo u opisu posla, da isporučuje automobile najbitnijim klijentima ili pak na filmske setove.

Moruzzi se prisjeća tog vremena: “Na proizvodnoj liniji bila je spremna Miura P400 u istoj boji kao i razbijeni primjerak, s upravljačem na lijevoj strani i s bijelim kožnim interijerom. Bio je estetski identičan oštećenom automobilu te smo se odlučili upotrijebiti ga za film. Jedino što nas je zabrinjavalo bila su elegantna bijela kožna sjedala, s obzirom da se automobil morao vratiti u Sant’Agatu u savršenom stanju. Zamolio sam da ih izvadimo i zamijenimo ih s crnim kožnim sjedalima koja smo koristili za testiranje. U filmu možete vidjeti izvorne bijele naslone za glavu.”

Nakon završetka snimanja scena u filmu Miura je vraćena natrag u tvornicu te pripremljena za isporuku svojem prvom vlasniku, Talijanu iz Rima. 50 godina kasnije, nakon što je Miura u međuvremenu promijenila više talijanskih i međunarodnih vlasnika, P400 je 2018. kupio sadašnji vlasnik, kolekcionar Fritz Kaiser iz Liechtensteina, koji je istovremeno i osnivač “The Classic Car Trust”.

Lamborghini Polo Storico otvoren je 2015. godine kao odjel tvrtke Automobili Lamborghini koji je posvećen očuvanju baštine kuće Sant’ Agata Bolognese. Aktivnosti uključuju obnovu i certifikaciju svih Lamborghinija proizvedenih do 2001. godine kao i rekonstrukciju rezervnih dijelova za klasične Lamborghinije, za koje je više od 200 novih kodova uvedeno samo tijekom 2018. godine. Polo Storico također čuva i upravlja arhivom tvrtke Automobili Lamborghini kako bi podržao očuvanje svih klasičnih Lamborghini automobila.

KOMENTARI