Što ne smijemo zimi ostavljati u automobilu

Što ne smijemo zimi ostavljati u automobilu

Držite li u vozilu zimi, na hladnoj temperaturi, razne tekućine, šminku, hranu i baterije moglo bi doći do različitih oštećenja i smanjenja kvalitete

Oči širom otvorene
Kako izbjeći prometnu nesreću?
Ovo nikako nemojte raditi u svojem vozilu

 Automobil će bez problema izdržati i vrlo niske i vrlo visoke temperature jer se većina automobila testira u ekstremnim uvjetima. U današnje vrijeme je uobičajeno pročitati kako je neki novi model automobila odvezen na Arktik ili u neku pustinju kako bi se isprobale njegove performanse. Ali, ono što se nalazi u automobilima ipak nije namijenjeno, poput lima ili guma, za ekstremne temperature.

Tekućine se zimi smrzavaju

Boce će nakon smrzavanja tekućine puknuti i doći će do oštećenja u vozilu

Tijekom zime u vozilu je vrlo opasno ostaviti tekućinu – osim ako se ne radi o rezervnoj boci antifriza. Doći će do pucanja boce uslijed širenja tekućine kroz zamrzavanje pa ćete uz uništavanje vrijednosti imati i kasniju štetu kad se tekućina u boci odmrzne i razlije po vozilu. Ipak, neke tekućine poput motornog ulja možemo imati u vozilu, ako motor pretjerano troši ulje u svojem radu, a nije loše imati određenu rezervu za duže putovanje pa nakon nekog vremena provjeriti nivo ulja u motoru. Naročito ako krećete na skijanje na dužu relaciju, a motor će biti izložen većem naporu.

Mnogi od nas tijekom godine voze mnoge sitnice u vozilu – različite sprejeve za održavanje kokpita, spužve, šampone za pranje vozila i slično. Provjerite što od toga ipak ne bi smjelo biti u vozilu tijekom hladnih zimskih dana i noći. Na primjer, kvalitetna krpa namijenjena brisanju vozila nakon pranja stvrdnut će se i izgubiti na elastičnosti. Takve krpe obično moraju biti vlažne cijelo vrijeme pa kad se zamrznu sigurno im to neće goditi. Kad već u vozilu imate sprej za održavanje kokpita, guma i plastika, bilo bi dobro upotrijebiti ga kako bi se ovi materijali lakše nosili s niskim temperaturama. Naime, za nekoliko minuta materijali moraju mijenjati svojstva od recimo minus 20 stupnjeva Celzijusa pa do plus 50 ili 60, nakon što pojačamo grijanje kroz ventilacijske kanale. Nakon što ih upotrijebimo, sprejeve odnesite na toplije mjesto kako ne bi izgubili svojstva. Naravno, ako vozilo držite u garaži koja je i grijana, a na poslu također imate garažno mjesto, sve mijenja smisao što se tiče tematike ovog teksta.

Baterije ne vole nisku temperaturu

Elektronika ne voli niske temperature pa ako ste zaboravili mobitel u vozilu, onda je najbolje isključiti ga dok se ne aklimatizira

Većina vozača u prtljažniku ima svjetiljku pa budite oprezni što se tiče baterija koje se nalaze unutar kućišta jer će vjerojatno doći do curenja elektrolita i oštećenja same svjetiljke. Ako se vozilom vozite samo do posla i natrag, na kraćim relacijama na kojima postoji i osvjetljenje, možda biste svjetiljku trebali izvaditi iz vozila. Ili, izvadite baterije, a ako vam ustrebaju, vjerojatno ćete ih moći kupiti na obližnjem kiosku ili trgovini. Pripazite i na daljinski upravljač od garažnih vrata koji također sadrži bateriju.

Nekada smo u vozilima imali kazete, iako ne sumnjamo kako mnogi još i danas u svoje vozilu imaju kazetofone (ipak je prosječna starost vozila u Hrvatskoj 13 godina), a kazetama itekako smeta niska temperatura. Pa ako ih slušate, možda bi zimu ipak trebale prezimiti u toplijem prostoru. Imate li CD diskove, njima bi također mogla smetati niska temperatura, iako se to neće odmah pokazati nego kroz dulje vrijeme. U svakom slučaju, ako u hladnom vozilu i pokrenete CD player, ubrzo će se laserska leća zamagliti, a i CD će imati vlagu na svojoj površini pa sve na kraju nema previše smisla.

Ako vam mobitel, tablet ili prijenosno računalo ostane u hladnom vozilu, nemojte ga odmah uključivati nakon dolaska u topli prostor jer će doći do kondenzacije i potencijalnog oštećenja, odnosno do kasnije korozije dijelova elektroničkih sklopova.

Što sa šminkom i hranom u vozilu?

Šminka i parfemi nisu ljubitelji niske temperature

Mnoge žene u vozilu drže šminku, parfeme i kreme. Jasno, i tim kozmetičkim preparatima smeta niska temperatura, iako možda o tome ne razmišljate pa pripazite i na njih. Sigurno vam neće biti drago ako se radi o vrijednosti od tisuću kuna koja će ubrzo izgubiti na kvaliteti.

Jasno, hrana i slatkiši će preživjeti te i dalje biti istog okusa i ukusa, iako će na primjer čokolada dobiti bijelu površinsku boju, dok će bomboni i žvakaće gume najvjerojatnije ostati isti.  

Iz prtljažnika je inače najbolje izvaditi sve što vam nužno ne treba, a naročito osjetljive stvari na nisku temperaturu

KOMENTARI