Oči širom otvorene

Oči širom otvorene

U vrijeme smanjene vidljivosti, čestih magli, kraćih dana i dugih noći potrebno je imati otvorene „četvore“ oči

Što učiniti kad guma zapliva na kiši?
Kako funkcionira Porsche Wet Mode
Svakodnevica jesenske vožnje: Jesen i automobil

Magla, snijeg, kiša i druge padaline smanjuju vidljivost i po danu i po noći, ali u zimskim noćima posebno moramo biti oprezni. Kombinacija smanjene vidljivosti, loše označene prometnice koja je uz to još i krpana različitim bojama asfalta te svjetla vozila iz suprotnog smjera mogu biti pogubni i za nas i za druge sudionike u prometu. Uz motorna vozila, na prometnicama se kreću pješaci koji često nisu označeni reflektivnim prslucima, nego nose tamnu odjeću bez ikakve refleksije, nekada se kreću u koloni ili čak nekoliko pješaka jedan pored drugoga tako da zaista morate biti oprezni. Ako su na prometnici djeca koja se moraju kretati po istoj površini zajedno s vozilima jer u mnogim manjim mjestima ne postoje staze za pješake, tada morate biti još oprezniji jer su klinci mali, vrlo često i zaigrani, a mogu se međusobno i gurati u dječjoj igri. Kad se vozite po takvim prometnicama, a iz suprotnog smjera dolazi drugo vozilo s podignutim svjetlima ili zasljepljujućim maglenkama, onda svakako usporite kako biste dobro promotrili prometnicu ispred sebe. Slično se upozorenje može primijeniti i na bicikliste.

Biciklisti bez odgovarajućih oznaka opasnost su ne samo za promet, nego i sami za sebe

Vozila koja nisu uvijek osvijetljena

U Hrvatskoj mnoge ceste istovremeno s vozilima koriste i pješaci pa budite oprezni na takvim dionicama

Sljedeći na redu su traktori, kombajni, vozila za piljenje drveća, a sve su to kategorije koje vrlo često nisu svjetlosno označeni, pa čak nemaju niti reflektivne površine, a vrlo su široki i mogu zauzeti čak i više od jedne prometne trake. Nađe li se u takvom vozilu pijani vozač ili vozač koji nije pod utjecajem alkohola ali sa sobom vozi još nekoga, iako je to strogo zabranjeno u nekim kategorijama vozila, tada situacija može biti vrlo opasna ako dođe do bilo kakvog sudara ili kontakta. Vozač takvog vozila sigurno će završiti u zatvoru.

Divlje i domaće životinje

Na prometnicama se u noćnim satima mogu pojaviti divlje životinje jer neke vrste poput srna i jelena upravo se noću hrane. Zaslijepljene svjetlima vašeg vozila vjerojatno će prvo pobjeći negdje u šumu, ali ponekad se događa da trče ispred nas po prometnici jer im mi osvjetljavamo put. Naravno, moguće su i vrlo nagle promjene smjera trčanja tih životinja, a što može završiti pogubno i za same životinje i za vaše vozilo. Pa čak i za vas ako krenete izbjegavati životinju. Naš je savjet da ipak ne radite izbjegavanje jer ćete izgubiti kontrolu nad vozilom i možda završiti u drugoj prometnoj traci ili izvan prometnice, u nekom kanalu, drvetu ili prometnom znaku. Bolje da vam strada prednji kraj vozila, što će sigurno biti velika šteta, ali tada obavezno kontaktirajte policiju i osiguravajuće društvo radi nadoknade štete koju ste pretrpjeli. Naravno, u tom trenutku će se istražiti i vaša brzina pa u svakom slučaju je uvijek bolje voziti po ograničenjima i držati se propisa i znakova. Primijetite li na nekoj dionici prometni znak na kojem je životinja, nemojte ga olako shvatiti jer se u tom području zaista nalaze životinje koje pretrčavaju cestu. Nemojte zaboraviti niti na prijavu lovačkom društvu, jer neke su životinje ugrožene i zaštićene. Ne učinite li to, može se smatrati da ste možda životinju namjerno ubili. Spomenimo i kućne ljubimce, pse i mačke – psi vrlo često trče za vozilima pa je i to nezgodna situacija ako u udaru strada nečiji ljubimac. Istovremeno, mačke se pouzdaju u svoju brzinu, ali kad potroše sve svoje živote onda je i za njih kasno.

Nije iznenađenje na prometnici susresti i ovakve vrste životinja koje iz dvorišta malo izađu u šetnju

Pripazite i na ove detalje

U svojem vozilu smanjite osvjetljenje instrumenata kako biste bolje razlikovali teže uočljive objekte na prometnici, provjerite svoja prednja svjetla jesu li ispravno podešena, obavezno svake godine na tehničkom pregledu pripazite na taj detalj. Probajte ne pušiti u vožnji, nemojte razmišljati o problemima s kojima ste trenutno suočeni, a nikako nemojte telefonirati pa čak i ako imate handsfree opremu ugrađenu u vozilu jer koncentracija je u teškim uvjetima vrlo bitna. Pazite i da se previše ne zapričate s suputnici. Grijanje kabine neka bude optimalno kako vam se ne bi spavalo pa povremeno provjetrite kabinu sa svježim hladnim zrakom izvana spuštanjem prozora. Pripazite i na magljenje stakala, nemojte koristiti ventilaciju koja samo cirkulira unutar vozila, nego neka se zrak uvlači izvana. Za pravilan rad klima-uređaja u zimskim mjesecima bitno je imati i dobar filtar zraka klima-uređaja jer ćete puno brže odmagliti stakla. Primijetite li da su vam vanjski retrovizori zamagljeni, obavezno koristite grijanje retrovizora ako to vaše vozilo posjeduje. Održavajte siguran razmak do vozila ispred jer sve spomenute situacije na prometnicama mogu se dogoditi vozaču ispred nas, a koji će naglo zakočiti. U takvoj situaciji to znači siguran sudar s tim vozilom, vi ćete biti krivi, ali još je gora krivnja za vlastito zdravlje i zdravlje ostalih putnika u vozilu.

I još jedna stvar: budite jako oprezni, naročito noću i u ranim jutarnjim satima kad prelazite nadvožnjake i mostove jer je površina ceste vrlo često skliska zbog kondenzacije vodene pare.

 

KOMENTARI