Dužnosti u slučaju prometne nesreće

Dužnosti u slučaju prometne nesreće

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje koje su dužnosti osoba koje se zateknu na mjestu nesreće

Kako izbjeći prometnu nesreću?
Policija se oglasila o smanjenju sposobnosti vozača
209 smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2019. godini

Naiđete li se ili se osobno zateknete na mjestu prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih osoba, vaša je dužnost, naravno u okviru znanja i sposobnostima kojima raspolažete, pružiti pomoć osobama koje su ozlijeđene u prometnoj nesreći. U nekoliko članaka propisuje to Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Nesreća s ozlijeđenima i smrtno stradalima

Nadalje, ako ste sudjelovali u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, dužni ste ostati na mjestu prometne nesreće, osim ako se udaljite samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim ili ako je i vama samima potrebna pomoć. Udaljiti se možete i kako biste o nesreći obavijestili policiju i zdravstvenu ustanovu te pozvali hitnu pomoć, a zatim se vratiti na mjesto nesreće te pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid. Obavezni ste poduzeti sve što je u vašoj moći kako bi se otklonile nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće, omogućiti normalan tijek prometa, ne mijenjati stanje na mjestu nesreće, sačuvati postojeće tragove. Pri svemu ovome pazite da ne ugrožavate sigurnost prometa, a ako postupite suprotno, možete biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 7000 kuna.

Ne zaboravite na svjedoke (druge osobe koje su bile prisutne kad se nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama dogodila) – dužni su vam dati svoje osobne podatke i adresu, a ako to ne učine, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Isto vrijedi i za osobe koje su neposredno sudjelovale u takvoj nesreći, također vam moraju dati svoje osobne podatke.

Ako u prometnoj nesreći s poginulima i teže ozlijeđenima ostane imovina poginulih i teže ozlijeđenih, policijski službenik je dužan organizirati popis imovine, pružiti pomoć radi zaštite imovine ako na mjestu događaja nema osobe koja tu imovinu može preuzeti te obavijestiti pravnu ili fizičku osoba obrtnika koji uklanja vozila i stvari s ceste.

Nesreća s materijalnom štetom na vozilima

Svakodnevno svjedočimo prometnim nesrećama u kojima se dogodila samo manja materijalna šteta na vozilima, a vozila su ostala u pokretnom stanju. U takvoj situaciji vozači, sudionici prometne nesreće dužni su prema zakonu odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, obavezno popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. U suprotnom, vozači koji ne uklone vozila s kolnika i omoguće nesmetano odvijanje prometa bit će kažnjeni s 500 kuna kazne.

Oštetite li svojim vozilom drugo vozilo pored kojeg nema vlasnika vozila, dužni ste vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovana prometna nesreća. Možete popuniti i Europsko izvješće. Ne učinite li to i napustite li mjesto prometne nesreće, kazna je 2000 do 5000 kuna.

Svjedok ste prometne nesreće

Zateknete li se kao vozač na mjestu prometne nesreće, dužni ste na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Isto to ste dužni učiniti i prije dolaska ovlaštene osobe, osim ako se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati. Ne postupite li kako zakon nalaže, propisana je novčana kazna od 300 kuna.

Vozilo je onesposobljeno za kretanje

Ako je vozilo zbog prometne nesreće onesposobljeno za daljnje kretanje na cesti, vozač ili vlasnik vozila dužan je, ali tek nakon što to naredi ili dopusti ovlaštena osoba koja obavlja očevid, vozilo, teret, stvari ili drugi materijal rasut po cesti ukloniti s kolnika. Ne postupite li tako, novčana kazna je propisana u iznosu od 500 kuna.

Ako niste u stanju s kolnika ukloniti vozilo, teret, stvari ili drugi materijal rasut po cesti, ovlaštena osoba će pozvati pravnu ili fizičku osobu obrtnika nadležnu za održavanje cesta da na sigurno mjesto ukloni vozilo, teret, stvari ili drugi rasuti materijal s kolnika. Trošak uklanjanja i čuvanja vozila, tereta, stvari ili drugog materijala naplatit će se uzročniku prometne nesreće.

Na mjesto nesreće dužne su doći službe koje će se pobrinuti za oštećena vozila

Alkotest, test na droge i lijekove

U prometnoj nesreći s materijalom štetom i(ili) ozlijeđenim osobama, policijski službenik će sudionike prometne nesreće podvrgnuti ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata, radi provjere ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima. Utvrdi li se u ispitivanju da sudionik u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, policijski službenik će ga odvesti u zdravstvenu ustanovu na liječnički pregled te na uzimanje krvi i urina radi analize. Ako osoba za koju se ispitivanjem utvrdi da u krvi ima nedozvoljenu količinu alkohola, bude pod utjecajem droga ili lijekova, onda ona snosi troškove ispitivanja.

Odbijete li testiranje odnosno ispitivanje, kazna je od 5000 do 15.000 kuna, odnosno kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Jasno, policijski službenici će vas nakon odbijanja testiranja (ako u prometnoj nesreći ima ozlijeđenih ili poginulih osoba) prisilno odvesti na liječnički pregled te na uzimanje krvi i urina radi analize.

Alkohol je, uz preveliku brzinu, jedan od glavnih uzročnika prometnih nesreća

KOMENTARI