Novi zakon: vozač kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna

Novi zakon: vozač kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna

Policija je visokim novčanim kaznama kaznila prve vozače, prema odredbama novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U Hrvatskoj se zbog prometnih prekršaja sve češće ide u zatvor
Sitno ćemo i uštedjeti – prestaje obaveza vožnje s upaljenim svjetlima
Od nedjelje su uključena dnevna svjetla obavezna

Tri recidivista prometnih prekršaja su na području Đurđevca na svojoj koži osjetili nove visoke novčane kazne, ali i zatvorske kazne. Slijedom primjene novih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama nad tri recidivista zatečena u prometnim prekršajima provedeni su žurni prekršajni postupci, a vozači su kažnjeni visokim novčanim kaznama.

U subotu 3. kolovoza 2019. na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 50-godišnji vozač koji je u 0.10 sati u Koprivnici u Bilogorskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila, a vozačka dozvola mu je prethodno bila oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 24 mjeseca.

Isti dan je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden 20-godišnji vozač koji je u petak, 2. kolovoza, na cesti – Koprivnica – Peteranec upravljao prije položenog vozačkog ispita ne registriranim i ne osiguranim osobnim automobilom Volkswagen. Vozač je pod utjecajem alkohola od 1,23 promila prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom te je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju šest mjeseci.

U nedjelju, 4. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 21-godišnji vozač koji je u subotu, 3. kolovoza u 23.20 sati u Virju u Novigradskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola, a u krvi mu je izmjereno 2,08 promila. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje je policija detektirala da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

KOMENTARI