Ovo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Ovo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Nikad rigoroznijim mjerama, poput oduzimanja vozila, prekršitelji Zakona o sigurnosti prometa na cestama konačno bi trebali početi poštovati prometna pravila

Od 1. kolovoza na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama
Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske
Kako smo vozili tijekom prošlog vikenda

MUP je na web stranici e-Savjetovanja objavio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Uz povećanje novčanog iznosa za veći broj prekršaja, MUP predlaže oduzimanje vozila prekršiteljima težih i ponovljenih djela, a dok je vozilo oduzeto vlasnik će morati plaćati ležarinu za vozilo.

Predlaže se oduzimanje vozila onim prijestupnicima koji su najmanje dva puta vozili u krivom smjeru, vozili su brže za 50 km/h od ograničenja u naseljenom mjestu (dva puta kažnjeni za taj prekršaj) ili su odbili alkotest (iako baš i nema smisla odbiti alkotest, s obzirom da će policija i bez privole napraviti testiranje alkoholiziranog vozača, ukoliko on sam dragovoljno ne pristane). Vozači koji budu dva puta uhvaćeni s više od 0,5 promila alkohola u krvi također će ostati bez vozila, ali i oni koji nakon dva oduzimanja vozačke dozvole i dalje budu upravljali vozilom.

Pojedine novčane kazne naplaćivat će se 1000 umjesto 500 kuna, određenim kaznama od 5000 do 15.000 iznos se povećava na 10.000 do 20.000 kuna.

Mijenja se članak 54. stavak 2. i glasi:
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Nadalje, slijedi i ovaj prijedlog:
Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji na mjestu na kojem se prometom upravlja semaforima ne zaustavi svoje vozilo na znak crvenog svjetla bez smanjenja brzine kretanja vozila ili povećava brzinu kretanja vozila ili se ne zaustavi vozilom na dva ili više znakova crvenog svjetla.
Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen prvi puta
2) 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi puta
3) 24 mjeseca, ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta.

Novost je vezana uz održavanje razmaka do vozila ispred, što će pozdraviti mnogi vozači koji zbog nedovoljnog razmaka između dva vozila ispred nisu u mogućnosti obaviti pretjecanje:
Vozač, kada se kreće vozilom iza drugog vozila istom prometnom trakom, mora voziti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde (sigurnosni razmak) odnosno udaljenosti propisanom prometnim znakom.
Iznimno, pri povoljnim uvjetima vožnje, kada se vozi u koloni vozila koja se kreće manjom brzinom, udaljenost se može smanjiti, ali ne smije biti manja od udaljenosti koju vozilo, pri brzini kojom se kreću, može prijeći u jednoj sekundi.

Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.

Predlaže se velik broj izmjena i novosti, a u tijeku je javna rasprava u kojoj i sami možete sudjelovati na web stranici e-Savjetovanja.

KOMENTARI