Volkswagena Nivus je kompaktni coupe SUV koji kod nas stiže sljedeće godine

Volkswagena Nivus je kompaktni coupe SUV koji kod nas stiže sljedeće godine

U Južnoj Americi u prodaji već za mjesec dana, no novi Volkswagen Nivus na europsko tržište stiže tek dogodine, a već krajem ove će biti poznati i svi detalji oko dostupnih motora i opreme.

Moia predstavila prvi u svijetu električni automobil za dijeljenje
50 godina modela Porsche 914
Svjetska premijera: Volkswagenova mobilna stanica za punjenje

U Volkswagenu su pripremili još jedan SUV, kompaktni Nivus coupe izgleda koji je razvijen u Južnoj Americi, a koristi platformu modela T-Cross i Polo.

Dimenzijama je najsličniji modelu T-Cross, od kojeg je s 4.266 mm duži za 67 mm, a dolazi i s 15 mm većim međuosovinskim razmakom (2.566 mm), no zato mu je linija krova s 1.493 mm niža za 77 mm, u odnosu na T-Cross.

Prostora za putnike bi trebalo biti isto ili nešto malo više nego kod T-Crossa, no Nivus dolazi s većim prtljažnikom koji nudi obujam od 415 litara u osnovnom obliku, što je 42 litre više nego što nudi T-Cross.

Unutrašnjost je preuzeta iz Volkswagen Pola, a najbolje opremljeni modeli u Brazilu dolaze s 10,25-inčnom digitalnom instrument pločom i 10-inčnim središnjim multimedijskim zaslonom, a komande automatske klime su u potpunosti odvojene od zaslona.

U Brazilu je trenutno dostupan samo 1.0 TSI motor koji se nudi u dvije izvedbe, benzinskoj koja nudi snagu od 115 KS, te izvedbu na etanol koja nudi snagu od 128 KS. U oba slučaja je motor uparen sa 6-brzinskim automatskim mjenjačem.

Krajem godine će biti poznata i ponuda motora na europskom tržištu, gdje se očekuju 1.0 i 1.5 litreni turbo benzinci, kao i 1.6 TDI, za ljubitelje dizelaša, a u ponudi će biti i ručni mjenjač, no ne i pogon na sve kotače. Novi Volkswagen Nivus će se, za europsko tržište, proizvoditi u Španjolskoj.

KOMENTARI