U trećem tromjesečju čak 43 % prodanih automobila u EU su bili elektrificirani

U trećem tromjesečju čak 43 % prodanih automobila u EU su bili elektrificirani

Prodaja elektrificiranih vozila sve više uzima zamaha, a i prodaja potpuno električnih vozila je porasla za 22 % u odnosu na isto razdoblje lani.

Obnovljeni DS 3 u imenu izgubio naziv Crossback
Obnovljeni C5 Aircross dobio ozbiljniji izgled, poboljšana Advanced Comfort sjedala i novu multimediju
Dizel, benzinac ili hibrid?

Gotovo polovica novih vozila koja su prodana u trećem tromjesečju ove godine bilo je elektrificirana! Da, ovako zvuči spektakularno, ali treba uzeti u obzir da se u istu grupaciju svrstava i potpuno električni Renault Zoe ili pak tek blagi hibrid kao što je Fiat 500. No treba naglasiti i kako je zabilježen rast prodaje potpuno električnih modela u istom razdoblju od 22 %.

EU je nedavno najavila kako će od 2035. godine zabraniti prodaju novih automobila koje pokreću motori s unutarnjim sagorijevanjem, no do tada ipak ima dosta vremena pa se nešto po tom pitanju može i učiniti. Jasno je kako se želi postići što manja zagađenost, no ne može se sve prebaciti na leđa vlasnika automobila. Tako istovremeno sve više i više država ukida povlastice za kupnju hibrida i plug-in hibrida, te ostavlja poticaje samo za potpuno električna vozila.

Najprodavaniji su benzinski modeli koji su u trećem tromjesečju ostvarili 38 % prodaje, što je 3,3 % manje nego prošle godine. Dizelaši su također zabilježili slabiju prodaju, i to za 4,7 %, a njihov udio je sada tek 17 %. Pad od 6 % su zabilježili i plug-in hibridi. Zanimljivo je usporediti i kako su prije 7 godina, odnosno 2015. godine, u istom razdoblju dizelaši unutar EU zauzimali čak 52 % tržišta.

KOMENTARI