U svibnju su najtraženiji bili gradski automobili Clio, Fiat 500, Corsa, Captur i C3

U svibnju su najtraženiji bili gradski automobili Clio, Fiat 500, Corsa, Captur i C3

Donosimo rezultate prodaje novih automobila u Hrvatskoj – u svibnju je registrirano rekordnih 9149 novih vozila, a na prvom je mjestu završio Renault Clio

Renault Clio, sretan ti 30. rođendan!
Rekord za Renault Zoe: 10.000 registriranih i još 11.000 naručenih primjeraka u lipnju
Stigao je Renault Clio Tce 100 LPG s pogonom na plin

Početak godine nije dobro počeo, uz 3551 novo vozilo registrirano u siječnju 2019. Prodaja je zatim počela rasti, ali nije bila na razini prošle godine. Svibanj je popravio prosjek za prvih pet mjeseci ove godine – prodano je (registrirano) 29.921 novih automobila, pokazuju podaci Promocije plus, dok je u istom periodu lani brojka sitno manja – 29.643. automobila.

Poredak na listi proizvođača uglavnom se ne mijenja već duže vrijeme – prvi je Volkswagen, slijedi Renault dok je na trećem mjestu Opel. Pogledajte kompletnu listu prodaje:


Na listi s modelima situacija je drugačija jer se prvi Volkswagen (Golf) nalazi tek na četvrtom mjestu po prodaji. Na prvom je mjestu Renault Clio (koji je najprodavaniji model u svibnju 2019.), a slijede Škoda Octavia, Dacia Duster te Renault Captur na petom mjestu.


Pad ukupne prodaje, u usporedbi s pet prošlogodišnjih mjeseci, imaju Volkswagen, Opel, Škoda, Suzuki, Hyundai, Ford, Audi, BMW, Mini, Alfa Romeo, Porsche, Subaru, Lexus,

Povećanje prodaje imaju Renault, Dacia, Peugeot, Toyota, Citroen, Seat, Kia, Fiat, Mazda, Nissan, Mercedes, Jeep (rast prodaje sa 73 na čak 240 prodanih vozila), Volvo, Honda, Mitsubishi, Smart, Land Rover, Infiniti, Jaguar, Bentley, Tesla, Chevrolet. Maserati je prodao jedan primjerak, kao i u prošloj godini u periodu od siječnja do kraja svibnja.

Jeep od početka godine povećava prodaju: siječanj 6 vozila, veljača 61, ožujak 29, travanj 77, svibanj 67

Udio benzinskih motora i dalje ima uzlaznu putanju, sada je na 60,6 posto, dizelskih 35,9 posto, hibridi sa 750 prodanih vozila sudjeluju s udjelom od 2,5 posto, LPG 0,8 posto dok je 48 električnih automobila zauzelo samo 0,2 posto.

KOMENTARI