Toyotini dizel motori će moći koristiti gorivo iz 100 % obnovljivih izvora

Toyotini dizel motori će moći koristiti gorivo iz 100 % obnovljivih izvora

Iako je Toyota već odavno prešla na hibride i izbacila turbo dizel motore, oni se ipak još uvijek mogu naći u pojedinim modelima, kao što su Land Cruiser i Hilux, a od početka sljedeće godine će moći koristiti i gorivo proizvedeno od 100 % obnovljivih izvora.

Dizel, benzinac ili hibrid?
Obnovljeni C5 Aircross dobio ozbiljniji izgled, poboljšana Advanced Comfort sjedala i novu multimediju
SUV s pogonom na sve kotače

Toyota je već odavno raskrstila s dizel motorima u mnogobrojnim modelima, no neki se još uvijek nude s navedenima, a sada stiže informacija i kako će Land Cruiser i Hilux, koji će biti proizvedeni od početka sljedeće godine, moći koristiti i gorivo napravljeno iz 100 % obnovljivih izvora.

Riječ je o gorivu pod oznakom HVO100, gdje HVO označava Hydrotreated Vegetable Oil (hidratizirano biljno ulje), a riječ je o gorivu koje je napravljeno od 100 % obnovljivih izvora, a kao primjer se može navesti otpadno jestivo ulje kojeg svi mi koristimo u domaćinstvu! Tako će se Land Cruiser i Hilux pridružiti modelu Proace u korištenju ovog goriva.

HVO100 gorivo zadovoljava europski standard kvalitete EN 15940, ima veći cetanski broj od standardnog dizela (c80), a ima i nižu količinu sumpora i aromatskih spojeva. A što se pak tiče benzinskih postaja, trenutno ih je u Europi preko 1000, no nema ih blizu nas. No kako dolazi do sve veće potražnje, tako se povećava i proizvodnja, pa se očekuje kako će u budućnosti navedeno gorivo biti dostupno gotovo na svakoj benzinskoj postaji.

A što se tiče iskustva korištenja, vozila koja se mogu voziti na HVO100 nikako se ne razlikuju od ostalih vozila, pa nije potrebna nikakva prilagodba budućih vlasnika ovakvih vozila, a razlike su samo u radu motora, odnosno prilagodba sustava ubrizgavanja goriva.

KOMENTARI