Svjetska premijera: Audi e-tron

Prvi serijski električni Audi s pogonom na sve kotače premijerno je predstavljen u San Francisku

Kompaktni SUV coupé: Audi Q3 Sportback
Audi e-tron prototip donosi jednu svjetsku premijeru
Predstavljen je plug-in hibrid Audi A3 Sportback 40 TFSI e

Audi e-tron može se pohvaliti svojim dugim proporcijama i najavljenim velikim dosegom ugrađene baterije. Kao high-end opcija dolaze virtualna vanjska ogledala, što je prava premijera u jednom serijskom automobilu.

Sportski SUV Audi e-tron sa 650 Nm okretnog momenta za pogon koristi potpuno električni sklop od dva snažna motora koji su lokalno CO2 neutralni i praktički su bešumni. Nova generacija quattro pogona, dakle električni pogon na sve kotače, osigurava izvrsnu vuču i dinamiku. U djeliću sekunde motori daju idealnu raspodjelu momenta između dvije osovine.

Sve to prati nisko postavljena baterija s dosegom do 400 kilometara (do 80% napuni se za 30 minuta), ključni čimbenik za sportski karakter Audija e-tron i izvanrednu poprečnu dinamiku koja je vrlo niska. Tijekom 90% svih usporavanja i kočenja Audijev sustav će isključivo putem elektromotora regenerirati energiju kako bi se ponovo koristila za pogon.

Maksimum rekuperativnog potencijala se postiže u kombinaciji s integriranim sustavom upravljanja elektrohidrauličnim kočnicama. Audi je prvi proizvođač automobila na svijetu koji koristi takav sustav u električnom pogonu serijskog vozila.

Pametno dizajnirana aerodinamika također značajno pridonosi njegovoj učinkovitosti. Vrhunac ovog koncepta su virtualna vanjska ogledala – Audi je prva svjetska tvrtka koja je to ponudila u nekom serijskom proizvodnom modelu. Ne samo da se time povećava aerodinamika nego se i digitalizacija podiže u vozilu podiže na novu razinu.

Audi e-tron dužine je 4,9 metara te spada u velika SUV vozila, što znači da će biti svojevrsna konkurencija unutar kuće Audiju Q7 i Audiju Q8.

Uz e-tron planer rute navigira se do najbližeg punjača, uz podršku pametnog telefona za daljinsko upravljanje. Audi e-tron je opremljen multimedijskim MMI navigation plus sustavom, uključujući LTE Advanced tehnologiju za brzi prijenos podataka te Wi-Fi hot spot kao standardna oprema.

Audi e-tron sklapat će se u Bruxellesu, u tvornici koja je CO2 neutralna, a početne isporuke europskim kupcima planirane su za kraj 2018. godine. Početna cijena za Audi e-tron u Njemačkoj će biti 79.900 eura.

KOMENTARI