Stiže prvi Volvo u kojem uopće neće biti dizelskog pogona

Stiže prvi Volvo u kojem uopće neće biti dizelskog pogona

Volvo S60 u limuzinskoj izvedbi, koji će biti predstavljen krajem ovog proljeća, bit će prvi Volvo u kojem se za pogon neće nuditi dizelski motor

10% porast prodaje električnih automobila
Volkswagen I.D. R Pikes Peak u lovu na rekord
Novi električni Renault Twingo Z.E. ima doseg do 250 km u gradu

Volvo je krenuo u smjeru izvan tradicionalnih, konvencionalnih pogona uz isticanje predanosti prema elektrifikaciji, čime se motori s unutrašnjim sagorijevanjem počinju izbacivati iz ponude. Prvi model koji će biti zahvaćen dugoročnom Volvovom strategijom je limuzina S60.

Inače, svi Volvo automobili koji će se predstavljati od sljedeće 2019. godine bit će dostupni u izvedbi blagih benzinskih hibrida, plug-in benzinskih hibrida ili potpuno električnih pogona. Volvo Cars je prvi tradicionalni proizvođač automobila koji se u srpnju 2017. obvezao na sveobuhvatnu elektrifikaciju. Prije mjesec dana u Pekingu na auto salonu uslijedio je novi korak u strategiji elektrifikacije s ciljem da do 2025. godine iz Volva 50 posto automobila budu električni. Kina je inače vodeće svjetsko tržište za električne automobile.

“Naša budućnost je električna te više nećemo razvijati novu generaciju dizelskih motora”, izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Volvo Cars. Benzinske hibridne izvedbe koristit će se samo kao prijelazna opcija u smjeru potpune elektrifikacije. Novi Volvo S60 predstavlja sljedeći korak u tom smjeru.

Novi Volvo S60 temelji se na Volvovoj platformi Scalable Product Architecture (SPA) na kojoj su nastali novi automobili serije 60 i serije 90. Inače, Volvo V60 karavan predstavljen je početkom ove godine u Stockholmu. S60 bit će dostupan s nekoliko četverocilindričnih Drive-E benzinskih uz dvije benzinske plug-in hibridne izvedbe. Blago hibridna verzija stići će u sljedećim godinama. Proizvodnja modela Volvo S60 započinje ove jeseni u Južnoj Karolini u SAD-u, u potpuno novom proizvodnom pogonu pored Charlestona. Bit će to jedina proizvodna lokacija za novi S60.

KOMENTARI