Renault E-Tech: Od Lego modela do hibridne inovacije – 2. nastavak

Renault E-Tech: Od Lego modela do hibridne inovacije – 2. nastavak

Nakon što smo saznali kako su se LEGO kockice koristile za razvoj mjenjača za E-Tech motore, sada je vrijeme da saznamo kako se konceptualni LEGO model motora trebao transformirati u pravi motor.

Dok čekamo redizajnirani Clio, podsjetimo se malo njegove povijesti
Ovo je novi Renault Espace – sada je to SUV sa 5 do 7 sjedala i hibridnim motorom
Rekord za Renault Zoe: 10.000 registriranih i još 11.000 naručenih primjeraka u lipnju

Već ste mogli pročitati prvu priču vezano uz razvoj E-Tech modela uz pomoć LEGO kockica, a sada donosimo njen nastavak. Oslanjajući se na svoju stručnost u području električnih vozila, svoje iskustvo u Formuli 1 te entuzijazam i strast svojih inženjerskih, razvojnih i kontrolnih timova, Renault je razvio inovativni hibridni motor E-Tech. Ono što je manje poznato jest da je izmišljen i razvijen na način koji je istovremeno neobičan i vrlo inspirativan. Ahmed Ketfi-Cherif, Renaultov arhitekt za mehatroničku sintezu, prisjeća se razdoblja kad je konceptualni LEGO model trebalo transformirati u pravi motor.

Kad je splasnulo početno oduševljenje, bilo je vrijeme za izazov: dati oblik i udahnuti život budućem hibridnom motoru E-Tech. Zatim se Nicolas Fremau, dizajner prototipa izrađenog od LEGO kockica, obratio nekoliko osoba iz svog profesionalnog kruga kako bi provjerio odgovara li, u upotrebi, inovativni sustav bez spojke, koji je zamislio, onome što kupci imaju pravo očekivati u pogledu performansi. A posebno Ahmedu Ketfi-Cherifu, stručnjaku za kontrolu, kako bi provjerio jesu li prijelazi između različitih zamišljenih načina rada (u tom trenutku grad, cesta i autocesta) mogući jednostavnim dog-clutch mjenjačima. ”Prelazak iz LEGO avanture u stvarnost bio je ogroman izazov. Na ljudskoj me razini naučio puno toga.” rekao je Ahmed Ketfi-Cherif, Renaultov arhitekt za mehatroničku sintezu

Stoga je dog-clutch mjenjač bio u središtu pozornosti. On istodobno zamjenjuje i lančanik i sinkroni prsten u sustavu bez spojke. Dog-clutch mjenjač odlikuje se visokom učinkovitošću zahvaljujući smanjenom broju unutrašnjih dijelova koji se dodiruju. Ova se tehnologija koristi u automobilističkom sportu gdje nedostatak uglađenosti nema štetan utjecaj. S druge strane, u serijskim modelima potrebno je ponuditi uglađenu promjenu brzina, jer bi se u suprotnom otjerali kupce. ”Navikli smo koristiti dog-clutch mjenjače u Formuli 1, za trkaće motore. Ali bilo je to nešto potpuno novo za motor za ‘opću javnost’. Morali smo ovaj jednostavni predmet učiniti upotrebljivim za svakoga”, objašnjava Ahmed Ketfi-Cherif.

To nije bilo nimalo jednostavno jer ravni dog-clutch mjenjači korišteni u Formuli 1, iako su dugotrajniji i pouzdaniji od ostalih vrsta dog-clutch mjenjača, poput onih postavljenih pod kutom, imaju manju vjerojatnost da će međusobno odgovarati. Trebalo je pronaći trik kako bi sustav postao fluidniji. Ideja, koju je Ahmed Ketfi-Cherif brzo podupro, bila je dodati hibridnom sustavu E-Tech u razvoju još jedan elektromotor: ”Njegova je uloga zamijeniti sinkrone konvencionalnih mjenjača kako bi se olakšao rad spojke, a time i promjena brzine. U kombinaciji s električnim pogonskim motorom, omogućuje vrlo preciznu regulaciju brzine rotacije mjenjača za uglađenu promjenu brzine.”

Ahmed i Nicolas ažurirali su LEGO model ovim rješenjem i započeli ispitivanja u laboratorijima i testne vožnje. Tako su primijetili da ovaj drugi električni motor, nazvan HSG (visokonaponski elektropokretač-generator), donosi druge koristi sustavu. Njegova trenutačna isporuka okretnog momenta pridonosi uglađenom ubrzanju pri nižim brzinama kako bi se izbjegao bilo kakav osjećaj prekida isporuke okretnog momenta u trenutku promjene brzine. Pri nižim brzinama omogućuje sustavu da radi kao ”serijski hibrid” za više udobnosti i fleksibilnosti. Nema potrebe za pohranom veće količine energije, čime je omogućeno smanjenje kapaciteta baterije i uklanjanje priključka za punjenje. ”Budući motor E-Tech, prvobitno plug-in hibrid, upravo je dobio i inačicu ‘jednostavnog’ hibrida. Mogućnosti za upotrebu u više modela su se bitno povećale!” Ahmed Ketfi-Cherif

Na kraju ovih testova, timovi za razvoj pogonskih sklopova E-Tech uvjerili su se da je ono što je radilo s LEGO kockicama i u simulaciji, također radilo i ”u stvarnom životu”. Pa čak i ”izuzetno dobro”, rekao je Ahmed Ketfi-Cherif. No, nije sve bilo riješeno. Sustav je ipak trebalo optimizirati za visoke brzine, a prije svega je trebalo pronaći ambijent koji će omogućiti predstavljanje motora E-Tech novinarima i javnosti.

KOMENTARI