Redizajnirana je i električna Hyundai Kona koja donosi mnogo novosti

Redizajnirana je i električna Hyundai Kona koja donosi mnogo novosti

Nakon klasične izvedbe, Hyundai je predstavio i dorađenu Konu s električnim pogonom, a novi model donosi prilično mnogo novosti po pitanju tehnologije, ali i svega ostaloga.

Pogledajte predivne predjele po kojima se vozi Audi e-tron
Na prvoj e-punionici na hrvatskim autocestama prvi je napunjen BMW i3
Dijeli se 17 milijuna kuna za električna vozila

Nakon dvije godine od predstavljanja, Hyundai je obnovio električnu Konu. Ovaj je model prilično dobro primljen na tržištu, a do sada je prodano preko 120.000 primjeraka ovog modela, od čega 53.000 u Europi. Već na prvi pogled se primijete vizualne razlike u odnosu na dosadašnji model. Tako su sprijeda ugrađena nova svjetla, ali i branik i maska koja Koni sada daju potpuno drugačiji izgled, a gornji dio branika izgleda kao da se smiješi.

Promjena ima i straga gdje se mogu vidjeti nova svjetla koja su smještena na donjem dijelu, kao i potpuno novi stražnji branik. Tu je i novi dizajn aluminijskih naplataka, a u ponudu stiže čak 9 novih boja karoserije, a ukupno će biti dostupno 16 boja, kao i dvije boje krova kod dvobojnih karoserija.

Unutrašnjost također donosi dosta novosti. Tako je ispred vozača sada ugrađena 10,25-inčna digitalna instrument ploča, kao i opcijski 10,25-inčni središnji infotainment zaslon koji uključuje Bluelink, Hyundai LIVE Services, kao i podršku za bežično spajanje s Android Auto i Apple CarPlay. Za kupce koji se odluče na manji, 8-inčni zaslon, mobitel će moći spajati samo kabelom.

Kona Electric dolazi u dvije izvedbe, početnoj s motorom snage 136 KS, 395 Nm okretnog momenta i 39,2 kWh baterijom koji joj omogućuju ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 155 km/h, te doseg do 305 km po WLTP-u s jednim punjenjem.

Snažnija izvedba dolazi s elektromotorom snage 204 KS koji također nudi 395 Nm okretnog momenta, no dolazi sa snažnijom baterijom kapaciteta 64 kWh, a sustav omogućuje ubrzanje do stotke za 7,9 sekundi, maksimalnu brzinu od 167 km/h te doseg do 484 km s jednim punjenjem.

Trajanje punjenja baterije na različitim punjačima možete vidjeti na priloženoj fotografiji, a svakako treba spomenuti i nove sigurnosne sustave koji su po prvi puta dostupni kod ovog modela: napredni sustav za nadzor mrtvog kuta (BCA), sustav za sprječavanje naleta vozila pri vožnju unatrag (RCCA), sustav za sigurnosni izlazak iz vozila (SEW).

Obnovljena Hyundai Kona Electric na tržište stiže u prvoj polovici sljedeće godine, no iz Hyundaija još nisu objavili hoće li cijena ostati ista ili će se mijenjati u odnosu na još uvijek aktualni model.

KOMENTARI