Redizajnirana je i električna Hyundai Kona koja donosi mnogo novosti

Redizajnirana je i električna Hyundai Kona koja donosi mnogo novosti

Nakon klasične izvedbe, Hyundai je predstavio i dorađenu Konu s električnim pogonom, a novi model donosi prilično mnogo novosti po pitanju tehnologije, ali i svega ostaloga.

Najprodavaniji električni automobil na svijetu je…
Vozili smo Nissan Leaf: brži je, jači i autonomniji
Novi električni Mercedes-Benz EQC s autonomijom od 450 kilometara

Nakon dvije godine od predstavljanja, Hyundai je obnovio električnu Konu. Ovaj je model prilično dobro primljen na tržištu, a do sada je prodano preko 120.000 primjeraka ovog modela, od čega 53.000 u Europi. Već na prvi pogled se primijete vizualne razlike u odnosu na dosadašnji model. Tako su sprijeda ugrađena nova svjetla, ali i branik i maska koja Koni sada daju potpuno drugačiji izgled, a gornji dio branika izgleda kao da se smiješi.

Promjena ima i straga gdje se mogu vidjeti nova svjetla koja su smještena na donjem dijelu, kao i potpuno novi stražnji branik. Tu je i novi dizajn aluminijskih naplataka, a u ponudu stiže čak 9 novih boja karoserije, a ukupno će biti dostupno 16 boja, kao i dvije boje krova kod dvobojnih karoserija.

Unutrašnjost također donosi dosta novosti. Tako je ispred vozača sada ugrađena 10,25-inčna digitalna instrument ploča, kao i opcijski 10,25-inčni središnji infotainment zaslon koji uključuje Bluelink, Hyundai LIVE Services, kao i podršku za bežično spajanje s Android Auto i Apple CarPlay. Za kupce koji se odluče na manji, 8-inčni zaslon, mobitel će moći spajati samo kabelom.

Kona Electric dolazi u dvije izvedbe, početnoj s motorom snage 136 KS, 395 Nm okretnog momenta i 39,2 kWh baterijom koji joj omogućuju ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 155 km/h, te doseg do 305 km po WLTP-u s jednim punjenjem.

Snažnija izvedba dolazi s elektromotorom snage 204 KS koji također nudi 395 Nm okretnog momenta, no dolazi sa snažnijom baterijom kapaciteta 64 kWh, a sustav omogućuje ubrzanje do stotke za 7,9 sekundi, maksimalnu brzinu od 167 km/h te doseg do 484 km s jednim punjenjem.

Trajanje punjenja baterije na različitim punjačima možete vidjeti na priloženoj fotografiji, a svakako treba spomenuti i nove sigurnosne sustave koji su po prvi puta dostupni kod ovog modela: napredni sustav za nadzor mrtvog kuta (BCA), sustav za sprječavanje naleta vozila pri vožnju unatrag (RCCA), sustav za sigurnosni izlazak iz vozila (SEW).

Obnovljena Hyundai Kona Electric na tržište stiže u prvoj polovici sljedeće godine, no iz Hyundaija još nisu objavili hoće li cijena ostati ista ili će se mijenjati u odnosu na još uvijek aktualni model.

KOMENTARI