Prošlog vikenda se vozilo 243 km na sat

Prošlog vikenda se vozilo 243 km na sat

Čak su 1.893 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja zabilježena tijekom proteklog vikenda

Lokacije na kojima će biti postavljene nove fiksne kamere za nadzor brzine
OPREZ: od danas se primjenjuju strožija pravila u prometu
Zašto je dobro da vas policija zaustavi?

Hrvatski vozači i dalje, u velikoj mjeri, rade prekršaje. Pokazuje to čak 4271 prekršaja u kojima su hrvatski prometni policajci ulovili vozače na hrvatskim prometnicama.

Čak 350 vozača bilo je u alkoholiziranom stanju. Najviše je izmjereno na području Brodsko-posavske policijske postaje, 2,99 g/kg, ali najveći broj alkoholiziranih vozača ipak je zabilježen na području PU Zagrebačke, njih 50, dok je najmanje utvrđeno na području PU Ličko-senjske, 2 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (95 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Uz alkohol, vozači su i brzo vozili. Zabilježena su 1.893 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Sisačko-moslavačke, čak 243 km/h. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 186 takvih prekršaja dok je najmanje utvrđeno u PU Krapinsko-zagorskoj i PU Šibensko-kninskoj, po 32 takva prekršaja.

I dalje je primjetno velik broj vozača i putnika koji ne koriste sigurnosni pojas. U akciji od 11. do 13.10.2019. godine bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr. U prekršaju nekorištenja pojasa ulovljeno je 396 osoba, a sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 63.

Niti s mobitelom u vožnji nije baš sjajna situacija. 218 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom pokazuje da mnogi tijekom vožnje u ruci vole imati mobitel, a najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 55 takvih prekršaja.

Policija je tijekom tri dana u prekršaju ulovila i one vozače koji su ponovili prekršaj. 32 osobe su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a počinile su 33 teška prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 20; upravljanje prije stjecanja prava – 5; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 6 i dr. Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 13.10.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 86 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U pet nesreća smrtno je stradalo pet osoba, a jedna je zadobila lakše ozljede dok je u ostalim nesrećama ozlijeđeno 111 sudionika.

KOMENTARI