Prodaja u EU najlošija od 1993. godine

Prodaja u EU najlošija od 1993. godine

Još uvijek su vidljive posljedice nedostatka čipova, pa je tako i dalje vidljiv pad prodaje na europskom tržištu, a prošla godina je bila najslabija od 1993. godine!

Stižu li novi problemi za čitavu automobilsku industriju?
BMW ima problema s baterijama i povlači modele iX i i4
Opet problemi za Teslu: na Modelu S Plaid se raspada materijal na volanu

Sada je i potvrđeno kako je tržište u Europi u „banani“! Naime, tijekom 2022. godine registrirano je 9,26 milijuna novih vozila, a to je najgori rezultat još od 1993. godine! Čak i u odnosu na 2021. godinu, kada je kriza s čipovima bila najveća, zabilježen je pad od 4,6 %. Jedina svjetla točka su rezultati od prosinca, gdje je zabilježen rast od gotovo 13 %.

No treba imati na umu kako je u Njemačkoj krajem godine isticao rok za subvencije pri kupnji plug-in hibrida, kao i smanjenje poticaja za kupnju baterijskih električnih vozila, a znamo kako je Njemačko tržište iznimno veliko. Doduše, Njemačka bilježi rast od 1,1 % gledajući čitavu godinu, dok u istom razdoblju Italija ima zabilježen pad od 9,7 %, a Španjolska za 5,4 %.

Najviše vozila je prodala Volkswagen grupacija s 2,3 milijuna vozila, a slijedi je Stellantis s 1,8 milijuna primjeraka, dok je Renault grupa treća s 985.000 prodanih vozila. Zanimljivo je i kako je četvrto mjesto zauzeo BMW sa 624.940 prodanih automobila, dok je Mercedes-Benz prodao 549.023 vozila.

I dalje je glavni krivac, barem po proizvođačima, nedostatak čipova, kao i nedovoljna opskrba s dijelovima, no pritom zaboravljaju kako su automobili u posljednje dvije godine poskupili između 30 i 50 %, pa se sve više kupuju rabljena vozila.

KOMENTARI