Po prvi su puta SUV-ovi najprodavaniji na europskom tržištu

Po prvi su puta SUV-ovi najprodavaniji na europskom tržištu

Prema podacima o prodaji novih vozila u prvih šest mjeseci u Europi, po prvi puta su SUV vozila zauzela preko 50% tržišta.

Offroad vožnja na godišnjem odmoru
Stigao je najatraktivniji mali gradski auto: Toyota Aygo X
Otkrivene sve tajne sportskog SUV-a Hyundai Kona N s 280 KS

Već su niz godina hit, a sada su po prvi puta i zauzeli vodeću poziciju u prodaji novih vozila u prvih šest mjeseci na europskom tržištu, a riječ je o SUV vozilima. Nakon što su prošle godine u prvih šest mjeseci zauzeli 48% tržišta, ove je godine potražnja za ovakvom vrstom vozila još porasla, pa su po prvi puta zauzeli čak 51% tržišta, s prodajom od 3,37 milijuna vozila. Do sada su Europljani uglavnom kupovali kompakte i gradske automobile uglavnom u izvedbama s 5 vrata. No sada se to promijenilo, pa je najprodavaniji model Tesla Model Y sa 138.152 primjerka.

Slijedi Volkswagen T-Roc sa 104.465 primjerka, dok je na trećem mjestu Toyota Yaris Cross s 96.849 prodanih primjeraka. Četvrto mjesto  zauzima Volkswagen Tiguan, a slijede Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur i Ford Puma, koja zatvara top 10 listu. Kao što je i iz prodajnih rezultata vidljivo, mali SUV modeli su najtraženiji s 1.133.822 prodanih primjeraka, a slijede kompaktni SUV-ovi s 999.568 prodanih primjeraka. Za usporedbu, u istom razdoblju je prodano i 913.751 gradski automobil.

KOMENTARI