Predstavljen novi Lexus NX, po prvi puta dostupan i kao plug-in hibrid

Predstavljen novi Lexus NX, po prvi puta dostupan i kao plug-in hibrid

Novi Lexus NX dolazi s mnogim poboljšanjima, koja uključuju i 91 kg manju masu od prethodnika, a po prvi puta je dostupan u plug-in hibridnoj izvedbi, a nudi se i u standardnoj hibridnoj izvedbi, te s benzinskim motorima.

Dorađeni Juke s novim interijerom i novim bojama karoserije
Renault E-Tech: Od Lego modela do hibridne inovacije – 2. nastavak
Osvježena Hyundai Kona i s N-Line opremom, a sportska Kona N stiže uskoro

Lexus je predstavio novu generaciju modela NX, koji, osim modernijeg dizajna, donosi mnogo novosti u vidu tehnologije, ali i pogona. Naime, osim standardnih benzinskih i hibridnih izvedbi, NX je po prvi puta dostupan i u plug-in hibridnoj izvedbi, a to je ujedno i top model.

NX je baziran na Toyotinoj TNGA-K platformi, te s novim modelom donosi i niže težište i veću čvrstoću, a na vagi je od prethodnika lakši za 91 kg. Riječ je o kompaktnom SUV modelu koji je dug 4660 mm, širok 1865 mm i visok 1640 mm, dok mu je međuosovinski razmak dug 2690 mm, a dolazi na kotačima promjera od 18 do 20 inča.

Početak ponude čini model NX 250, a pokreće ga 2,5-litreni benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 151 kW/206 KS i nudi 249 Nm okretnog momenta, a uparen je s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Ovako motorizirani NX je dostupan s pogonom na prednje ili na sve kotače. Slijedi izvedba NX 350 kojeg pokreće 2,4-litreni turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 205 kW/279 KS i nudi 430 Nm okretnog momenta, a uparen je s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Lexus NX 350h je hibrid koji kombinira 2,5-litreni benzinac i elektromotor, a ukupna snaga sustava je 178 kW/242 KS, a pogon je na sve kotače. Top ponuda je plug-in hibridni model Lexus NX 450 h+ koji kombinira 2,5-litreni benzinski motor i elektromotor koji razvijaju ukupnu snagu od 225 kW/306 KS, a ugrađena baterija omogućuje autonomiju od 58 km s jednim punjenjem. To punjenje traje do 4,5 sati na 3,3 kW punjaču.

Unutrašnjost donosi 7-inčnu digitalnu instrument ploču i 9,8-inčni središnji multimedijski zaslon, a u opciji je i onaj dijagonale 14 inča. Tu su i svi najnoviji sigurnosni sustavi, a NX nudi i 10-inčni head-up displej. Unutrašnjost može biti presvučena kožom, a u opciji su i sportska sjedala. Novi Lexus NX stiže do kraja godine i tada će biti poznate i cijene.

KOMENTARI