Predstavljen je novi Mercedes-Benz CLA

Predstavljen je novi Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz je u Las Vegasu, inače najvećem na svijetu sajmu potrošačke elektronike, predstavio novi CLA

Uz 5G mreže automobili će dobiti potpuno nove funkcionalnosti
S vozilom se dovezete do hotela, a tamo vas dočeka – robot
EazyOil predstavio automatsku naplatu goriva na Idea KnockOut 2018

Novi Mercedes-Benz CLA neke funkcije preuzima čak i iz S-klase pa tako omogućuje poluautonomnu vožnju – uz poboljšani sustav kamere i radara vidi do 500 metara ispred dok se za funkcije pomoći u vožnji koriste podatci karata i navigacije. U raznim situacijama u stanju je pružiti podršku na osnovi rute te prediktivno i praktično namjestiti brzinu, npr. prilikom ulaska u zavoje, križanja ili kružne tokove.

S obzirom da je novi CLA predstavljen u Las Vegasu na sajmu CES, prvo ćemo staviti naglasak na nove tehnologije. MBUX Interior Assist sučelje, inače prije godinu dana predstavljeno baš u Las Vegasu, prepoznaje geste upravljanja i nudi inteligentna rješenja u unutrašnjosti, te proširene stvarnosti za navigaciju i razumijevanje indirektnih glasovnih naredbi dok Energizing Coach sustav pruža individualne fitnes preporuke.

Izgovaranjem „Hej Mercedes“ moguće je s vozilom komunicirati o bilo čemu (za sada samo na američkom tržištu). Na primjer, ”Koji su za djecu prihvatljivi azijski restorani u blizini, a koji nisu niti kineski niti japanski?”, zatim „kako su igrali New York Knicks?”, ”Kako se mijenjala cijena dionica Applea u odnosu na Microsoft?”, izračune poput ”Koji je korijen od 3?” te općenito znanje kao ”Koliko je veliki Teksas?” ili ”Koliki je udio masti u avokadu?”.

Zanima li vas tko su inače kupci Mercedesa CLA? U prosjeku, CLA klijenti u SAD-u su oko deset godina mlađi nego tipični Mercedes-Benz klijent. I u Europi su CLA klijenti među najmlađima u Mercedesovom portfelju. U 2017., jedan od dva klijenta u Europi prije je vozio/la konkurentsko vozilo.

Novi CLA će tijekom prve godine biti dostupan i kao Edition 1 izvedba. U smislu vanjštine i unutrašnjosti, ova specijalna izvedba ograničene serije uključuje niz vizualnih detalja koji ističu njenu
ekskluzivnost. Novi CLA proizvodit će se u tvornici Kecskemét (Mađarska), a na tržištu će se pojaviti u svibnju 2019.

Dužine je 4688 mm, što je za 48 mm više nego prethodnik, proširen je za 53 mm, niži je za 2 mm, ima za 30 mm veći međuosovinski razmak, povećani su tragovi prednjih i stražnjih kotača, a i u većini dimenzija kabine došlo je do povećanja čime će biti više mjesta za glavu, ruke odnosno laktove i noge. Jedino je kapacitet prtljažnika smanjen s 470 na 460 litara, ali je recimo za 262 mm povećana širina otvora prtljažnika.

Model koji je predstavljen na prezentaciji u Las Vegasu je CLA 250 sa snažnim četiri-cilindričnim benzinskim motorom (165 kW/225 KS, 350 Nm) i 7G-DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom. Tijekom početka prodaje u svibnju 2019. godine bit će dostupna široka ponuda dizelskih i benzinskih motora s ručnim mjenjačima ili mjenjačima s dvostrukom spojkom i 4MATIC pogonom na sve kotače.

KOMENTARI