Poslovi koji najbrže nestaju

Poslovi koji najbrže nestaju

Na popisu radnih mjesta koja nestaju ili su sve manje potrebe nalaze se djelatnici naplate parkinga, ali i mnoga druga zanimanja

Bez gubitka vremena za traženje parkinga
U Vukovaru od sada možete koristiti sustav pametnog parkiranja
U četvrtak parkirajte besplatno diljem Hrvatske

Svijet se mijenja non-stop, svima je jasno, ali određene profesije su u opasnosti od prestanka postojanja. Određena radna mjesta zastarijevaju zbog tehnološkog napretka i automatizacije koja pogađa gotovo sve grane industrije.

Iako mi ne pišemo o lokomotivama, ali na vrhu liste poslova koji u SAD-u nestaju najbrže nalaze se vatrogasci koji su zaduženi za lokomotive, objavio je Bureau of Labor Statistics. Vatrogasci su u vlakovima su odgovorni i zaduženi za praćenje instrumenata u vlakovima, za praćenje signalizacije te opreme za vuču. Radna snaga je već neko vrijeme malobrojna i iznosi 1200 ljudi (podatak za 2016. godinu), a do 2026. godine se očekuje pad na samo 300 ljudi, što je pad od 79 posto.

Tehničari respiratorne terapije također će biti desetkovani do 2026. godine, a pad broja djelatnika past će 56 posto. Na trećem mjestu poslova koji će najbrže nestajati su radnici za naplatu parkinga, a njihov će se broj do 2026. godine smanjiti za 35 posto.

Sljedeća mjesta koja su ugrožena su daktilografi, serviseri satova, serviseri i instalateri opreme za motorna vozila (pad 25,6%), računalni operatori (22,8% pad), telefonski operatori, operatori zaduženi za vozila u rudnicima, unositelji podataka. Sva ta radna mjesta i mnoga druga „pojest“ će automatizacija.

Automatizacija će do 203. godine dovesti do eliminiranja odnosno nestanka čak 73 milijuna radnih mjesta u SAD-u. I u Velikoj Britaniji će automatizacija dovesti do pada broja radnih mjesta – 1,5 milijuna radnih mjesta već je sada ugroženo. Zemlje s najvećom gustoćom „robotskih radnika“ su Južna Koreja (710 robota u odnosu na 10.000 radnika u industriji), Singapure (658 robota), Njemačka (322 robota), Japan (308), Danska (230), SAD (200), Italija (190), Nizozemska (172), Kanada (161), Španjolska (157), Finska (139), Francuska (137), Švicarska (129) te Kina (97 robota).

KOMENTARI