Porscheu odlično ide, povećali su promet za 9 posto

Porscheu odlično ide, povećali su promet za 9 posto

U prvih šest mjeseci 2019. godine Porsche AG je povećao promet, isporuke i broj zaposlenih

Uskoro stiže obnovljeni Cayenne, a ovako će izgledati njegova nova unutrašnjost
Porsche u prvih devet mjeseci u plusu 3 posto
Od sada je dostupan i Porsche Cayenne Platinum Edition

Porscheov operativni rezultat prije posebnih stavki povećao se od siječnja do kraja lipnja 2019. za tri posto na 2,2 milijarde eura (u odnosu na isti period prošle godine). S krajem lipnja Porsche je isporučio 133.484 vozila, što je rast od dva posto. Imaju i za 5 posto više zaposlenih – sada su na 33.839. Spomenimo i maržu dobiti prije posebnih stavki koja iznosi 16,5 posto.

Polugodišnja bilanca pokazuje da se, u usporedbi s istim razdobljem iz prethodne godine, Porscheu promet povećao za devet posto, na 13,4 milijarde eura.

„Naš polugodišnji rezultat je dobar temelj za uspješnu poslovnu 2019. godinu. Bitan faktor uspjeha je naš atraktivan portfelj proizvoda“, utvrđuje Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG. „S novom Jedanaesticom i modelima 911 Cabrio, Cayenne Coupé, 911 Speedster, 935, 718 Spyder i GT4 u prvih smo šest mjeseci ove godine donijeli brojne emocionalne novosti na tržište.“

Porsche Cayenne

„Nakon zahtjevnog prvog kvartala 2019. godine sada smo ponovo natrag na prvobitnom putu“, potvrđuje Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT u tvrtki Porsche. Prema Meschkeu se povećani rezultat uglavnom može objasniti većim volumenom prodaje vozila. S druge strane, opterećujuće su se odrazili valutni učinci i rashodi u vezi s ofenzivom e-mobilnosti.

Državno odvjetništvo u njemačkom Stuttgartu je u svibnju 2019. godine okončalo prekršajni postupak protiv tvrtke Porsche AG u vezi s odstupanjima od regulatornih parametara kod određenih
Porsche vozila. Određena je novčana kazna od ukupno 535 milijuna eura, a sastoji se od sankcije u visini od četiri milijuna eura za nehajnu povredu obveze nadzora u testiranju motora te za stjecanje ekonomskih prednosti u visini od 531 milijun eura.

Porsche Panamera_Turbo

Odvjetništvo je visinu kazne odredilo prema profitabilnosti poduzeća. Za rizik eventualnih obveza plaćanja novčane kazne u prvom kvartalu ove godine stvorena je pričuva. Tvrtka Porsche AG je obuhvatila financijske posljedice iz izrečene kazne u drugom kvartalu.

Porsche Cayenne ostvario je najveći plus s ukupno 133.484 isporučena vozila širom svijeta, što je plus od dva posto u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini. 41.725 Cayenne vozila je isporučeno, što je rast od čak 45 posto. Porastu potražnje Cayenne modela obol je dala nova generacija, a od svibnja u prodaji je i Cayenne Coupe verzija. Ipak, najprodavaniji Porsche u prvoj polovici 2019. godine je Macan – za njega se odlučilo 47.367 kupaca.

Porsche Macan

Rast prodaje od 28 posto ostvaren je na kineskom tržištu dok su za 20 posto porasle isporuke u regiji Azija-Pacifik, Afrika i Bliski istok – ukupno je isporučeno 57.397 vozila. Na tržištu SAD-a rast iznosi 3 posto, uz 30.257 isporuka vozila.

U cijeloj 2019. godini Porsche očekuje porast broja isporuka, čemu će poticaj dati duži period prodaje modela Cayenne Coupe, zatim novi 718 Spyder i 718 Cayman GT4 dok krajem 2019. u prodaju stiže i potpuno električni Taycan.

Porsche 718 Cayman GT4

Porsche Taycan

KOMENTARI