Pogledajte novu Mercedes-Benz A-klasu Sedan

Pogledajte novu Mercedes-Benz A-klasu Sedan

Mercedes će limuzinsku izvedbu A-klase službeno predstaviti na Pariškom salonu automobila 4. listopada 2018.

Mercedes-Benz na Mobile World Congressu 2019
Najviše kaznenih bodova u prometu u Njemačkoj imaju vozači Audija
Predstavljena obnovljena paleta modela Mercedesove A i B klase

Mercedes-Benz A-klasa Sedan je četverovratni model s međuosovinskim razmakom od 2729 mm, uz kratke prednje i stražnje prevjese, s naglaskom na prostoru za glavu na stražnjim sjedalima. Uz koeficijent otpora zraka Cd od 0,22 i prednju površinu od 2,19 m², nova A-klasa Sedan ima najmanji otpor zraka od svih velikoserijskih vozila na svijetu i time izjednačava svjetski rekord modela CLA Coupé. Postignuto je to raznim procesima proračuna, računalnim simulacijama i mjerenjima u zračnom tunelu u Sindelfingenu.

Te mjere uključuju iscrpni koncept brtvljenja (brtvljenje obruba prednjih svjetala i slično), kao i gotovo potpuno oblaganje podvozja, što uključuje prostor ispod motora, glavnu podnicu, dijelove stražnje osovine, difuzor i druge komponente. Spojleri prednjih i stražnjih kotača specifično su optimizirani kako bi zrak oko kotača usmjeravali što je više učinkovito moguće. Naplatci guma također su prošli fino podešavanje aerodinamike. Ovisno o tržištu, dostupan je sustav s dvije zaklopke iza prednje maske hladnjaka, koji minimizira protok zraka kroz prostor motora.

Proizvodni pogoni za novu A-klasu Sedan nalaze se u njemačkom Rastattu i meksičkom Aguascalientesu. Inače, A-klasa L Sedan predstavljena je u travnju ove godine na Auto China u Pekingu te se većim međuosovinskim razmakom već proizvodi u Kini (2789 mm). Kinesko tržište je specifično po pitanju dužine vozila, o čemu možete čitati u časopisu Garaža koji se nalazi na svim kioscima širom Hrvatske. Posjetili smo Kinu i provozali se u raznim modelima, specifično razvijenim za kinesko tržište.

Limuzinska izvedba nedavno predstavljene nove A-klase dužine je 4549 mm te nudi odvojen prtljažnik obujma 420 litara, uz otvor prtljažnika širine 950 mmi dijagonale od 462 mm.

U početku prodaje nova Mercedes-Benz A-klasa Sedan bit će dostupna jednim dizelskim i jednim benzinskim motorom:
– A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm); sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke
– A 180 d (85 kW/116 KS, 260 Nm); sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke

Osnovni model je već bogato opremljen. Standardne značajke uključuju MBUX – Mercedes-Benz User Experience infotainment sustav s dodirnim zaslonom te sustave pomoći u vožnji kao što su Active Brake Assist i Active Lane Keeping Assist. Usto, A-klasa Sedan može se specificirati s linijama opreme Style, Progressive i AMG Line, Night paketom, kao i dodatnom opcijskom opremom.

Potpuno samostojeći kokpit dostupan je u tri izvedbe:
• s dva 7-inčna zaslona (17,78 cm),
• s jednim 7-inčnim i jednim 10,25-inčnim (26 cm) zaslonom i
• s dva 10,25-inčna zaslona.

Nova A-klasa u pogledu aktivne sigurnosti neke funkcije preuzima iz S-klase. A-klasa po prvi put u određenim uvjetima vožnje može voziti poluautonomno, uz poboljšani sustav kamera i radara koji omogućuju pogled do 500 m ispred vozila. Za pomoć se koriste podatci s karte i navigacijskog sustava. Na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC kao dio Driving Assistance Package u mogućnosti je pružiti podršku vozaču u raznim za rutu specifičnim situacijama te prediktivno i praktično namjestiti brzinu, npr. prilikom ulaska u zavoj, križanje ili kružni tok. Također su tu, na primjer, Active Emergency Stop Assist i intuitivno razumljivi Active Lane Change Assist sustav.

KOMENTARI