Nova Mercedes-Benz G-klasa

Nova Mercedes-Benz G-klasa

Povećane su dimenzije novoj Mercedes-Benz G-klasi pa će od povećanja profitirati i vozač i putnici u drugom redu sjedala. Donosimo i povijesni razvoj nove G-klase 2018

NAIAS 2018: Donosimo dašak ugođaja iz Detroita
Prva fotografija: Infiniti Q Inspiration Concept na NAIAS 2018
Ford Mustang Shelby GT500 sa 700 KS

Službena premijera nove Mercedes-Benz G-klase bit će u Detroitu početkom 2018 na NAIAS auto salonu (North American International Auto Show), a u međuvremenu Mercedes je svijetu pokazao samo interijer.

Povijesni razvoj G-klase

Sve je počelo davne 1972. godine kada su se o suradnji dogovorili tadašnji Daimler-Benz AG i Steyr-Daimler-Puch iz Graza, a od početka proizvodnje u proljeće 1979. godine pa do danas G-klasa se uglavnom ručno završava u ovom austrijskom gradu. Prvi modeli su imali izbor od četiri motora snage od 72 KS (53 kW) do 156 KS (115 kW). 1989. godine na modelu serije 463 događa se evolucijski napredak ne samo s tehničkim aspektom pa je povećan broj zainteresiranih kupaca za vozilo koje je namijenjeno za svaku prigodu.

1993. godine pojavljuje se naziv G-klasa. 25-godišnjica G-Klase (2004.) obilježena je posebnim modelom G 55 AMG Kompressor s 8-cilindičnim motorom snage 476 KS (350 kW) i 700 Nm okretnog momenta. 2012. stižu novi AMG motori, nove sigurnosne značajke poput Distronic Plus te pomoć pri parkiranju Parktronic. Godinu dana kasnije predstavlja se G 63 AMG 6×6. Model G 500 4×4² dolazi s podnicom od tla udaljenom za čak 45 cm.

Slijedi sve bolja prodaja G-klase te je u 2016. godini prodano gotovo 20.000 primjeraka. G 650 Landaulet je posebna oznaka iz 2017. godine – pod nazivom Mercedes-Maybach izrađeno je samo 99 vozila koja ispod haube imaju V12 motor. Do danas je ukupno proizvedeno 300.000 primjeraka G-klase s montažne trake u Grazu, a jubilarni tristotisućiti model u ljeto je bio Mercedes-Benz G 500 u plavoj Mauritius metalik boji s crnim kožnim sjedalima, opremljen nizom offroad značajki, 16-colnim crnim naplatcima, krovnim nosačem. Njegov dizajn su odabrali kroz glasovanje obožavatelji G-klase u cijelom svijetu.

Najnovija G-klasa

Vraćamo se iz prošlosti u sadašnjost, na novi model G-klase koji će uz sjedala u Lugano koži dostupnoj u crnoj, smeđoj i bež boji biti dostupan s dva ekskluzivna paketa opreme – Exclusive Interior i Exclusive Interior Plus. Prvi paket Exclusive Interior dolazi u sedam različitih boja unutrašnjosti – tri su elegantne kombinacije Nappa kože u crnoj boji te jedna boja bijele platine, plava i klasična crvena. Paket također uključuje crni krovni pokrov u Dinamica mikrofibri, zajedno s otvorima za prozračivanje u srebrnoj boji.

Drugi paket Exclusive Interior Plus se sastoji od Nappa kože na vratima, dijelovima središnje konzole, ploči s instrumentima i na presvlakama sjedala. Iz Mercedesa posebno naglašavaju dizajn sjedala s dinamičnim dijamantnim uzorkovanjem. Po prvi je put moguće naručiti svijetlu boju interijera bež, od poda pa do krovnih obloga. Sportska linija AMG može se kombinirati sa svime spomenutim – crna sjedala kombiniraju se s crvenim detaljima na gornjem dijelu sjedala, na ploči s instrumentima, vratima i središnjoj konzoli, uz sportski upravljač po prvi put dostupan u G-klasi.

Povećane su dimenzije G-klase u području širine ramena i prostora za koljena, stražnja sjedala mogu se preklopiti u omjeru 60, 40 ili 100 posto. Sjedišta u G-klasi standardno su opremljena s brojnim funkcionalnim opcijama kao što je memorija za vozačevo sjedalo, grijanje prednjih i stražnjih sjedala te luksuzni nasloni za glavu na prednjoj strani. Možete imati masažu, klimatizaciju sjedala i brzo grijanje sjedala. Bočni dijelovi sjedala sadrže komore sa zrakom koje se popunjavaju ili prazne ovisno o dinamici vožnje i skretanjima. Standardni audio sustav ima sedam zvučnika dok je vrh ponude Burmester surround sa 16 zvučnika i pojačalom snage 590 W s digitalnom obradom zvuka. Na upravljaču se nalaze komande za upravljanje infotainmentom, osjetljive su na dodir te reagiraju na isti način kao kad se krećemo po ekranu pametnog telefona. Poput E i S klase, i nova G-klasa dolazi s virtualnim kokpitom koji se sastoji od dva 12,3-inčna ekrana. Klasičniji kupci i dalje će moći kupiti verziju s analognim instrumentima brzinomjera i okretomjera.

Znamo da je godinama G-klasa vrhunski model među terencima kod kojih je stavljen dodatni naglasak i na luksuz. Danas svi offroad modeli s Mercedesovom zvijezdom u nazivu imaju slovo G.

KOMENTARI