Počela je proizvodnja 261 KS snažne Toyote GR Yaris

Počela je proizvodnja 261 KS snažne Toyote GR Yaris

U tvornici Motomachi je započela proizvodnja sportske izvedbe nove generacije Toyote Yaris, a prve isporuke europskim kupcima očekuju se krajem ove godine.

Toyota sljedeći mjesec predstavlja GR Yaris, ovo su prve fotografije
U Ženevi nas očekuje svjetska premijera novog Toyotinog B-SUV modela
Predstavljena je dorađena Toyota Yaris WRC za sezonu 2021.

Krajem kolovoza su s proizvodne trake sišli prvi primjerci modela GR Yaris, sportske izvedbe novog Yarisa. To se dogodilo u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu, a riječ je o potpuno novoj tvornici koja je napravljena za ovaj model.

Tim Toyota Gazoo Racing osnovao je ”GR Factory”, tvornicu posebno namijenjenu proizvodnji sportskih automobila iz serije GR. Tvornica se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenje (AGV – eng. Automatic Guided Vehicles) s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi tvornici omogućuju proizvodnju iznimno krutih karoserije, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, a obje su stavke iznimno zahtjevne za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

U tvornici je tim Toyota Gazoo Racing okupio iznimno vješte tehničare iz čitave tvrtke Toyota, a koji su poznati pod nazivom ”Takumi” i po izvrsnim vještinama izrade. Nova tvornica TGR upotrebljava se i za obučavanje djelatnika iz drugih Toyotinih tvornica u vještinama izrade, kao i za njihovu tehničku izobrazbu.

Novi GR Yaris jedinstven je sportski model koji je postavljen na novu platformu i dolazi s potpuno novim 1,6-litrenim turbo benzincem s 3 cilindra, a koji raspolaže s 261 KS i okretnim momentom od 360 Nm. Pogon je na sve kotače, a karoserija teži svega 1.280 kg.

Prve rezervacije za ovaj model su krenule još u ožujku, a ti kupci će imati prioritet pri isporuci koja će u Europi startati krajem ove godine. Cijene i dostupnost na našem tržištu još nisu dostupne, no čim ih saznamo, obavijestit ćemo i vas.

KOMENTARI