Peugeotov i-Cockpit već je 10 godina s nama

Peugeotov i-Cockpit već je 10 godina s nama

Prije više od deset godina Peugeot je hrabro odlučio u prvoj generaciji modela 208 uvesti revoluciju u element koji se u povijesti automobila najmanje mijenjao: položaj vozača. Otad je proizvedeno gotovo 10 milijuna primjeraka te je i-Cockpit postao dio čitave game vozila.

Osvježeni Peugeot 308 za 2020. dobiva potpuno digitalni i-Cockpit
TEST Peugeot 508 1.6 PureTech 225 EAT8 GT: Limuzina za 250 km/h
U domaće salone je stigao dorađeni Peugeot 308 i 308 SW

Koncept i-Cockpit nastao je na temeljima triju elemenata koji se nisu mijenjali:

  • Kompaktan upravljač za bolji osjećaj u vožnji i optimalnu upravljivost.
  • Izdignuti ekran koji vozaču omogućuje pregled nad svim informacijama povezanima s vožnjom bez potrebe za pomicanjem pogleda s ceste.
  • Veliki središnji zaslon na dodir, nadohvat ruke i u vidnom polju, omogućuje vozaču da upravlja glavnim funkcijama automobila.

On je postao prepoznatljiv element u svakom Peugeot automobilu, dio je svakog modela i glavni junak priče o uspjehu.

Ta je priča započela 2010. kad je na Salonu automobila u Ženevi predstavljen konceptni automobil Peugeot SR1, elegantni coupé-kabriolet na kojem su prikazane neke od zamisli koje marka razvija. To je uključivalo i revolucionarni položaj vozača koji je okrenuo tradicionalna pravila o dizajnu i ergonomiji naglavačke.

Timovi marke Peugeot željeli su unaprijediti vozačevo sjedalo da bi pobudili više emocija te osigurali bolju ergonomiju i veću sigurnost. Mali tim dizajnera i inženjera bacio se na posao: relativno je brzo razvijen prijedlog o manjem upravljaču. Dotad su upravljači bili veliki, a informacije s instrumentne ploče očitavale su se kroz upravljač. Smatrali su da zbog konvencionalnog položaja instrumenata i upravljača dolazi do odvlačenja pažnje. Najbolji je položaj za čitanje informacija s ekrana u ravnini očiju i  zato informacije moraju biti dostupne u ravnini očiju. Novi položaj u kombinaciji s manjim upravljačem doveo je do nastanka posve novog sustava i razvoja ekrana koji je poznat pod nazivom „head-up displej”. Dodan je zaslon na dodir koji je doveo do pojednostavnjenja upravljanja funkcijama i omogućio povezivost. Tada je Peugeot prvi put ugradio zaslon na dodir u automobil.

Otkad se pojavio, i-Cockpit neprestano se razvija i modernizira. Druga generacija modela 3008 i 5008, predstavljenih 2016. godine, bili su opremljeni inačicom s digitalnim zaslonom od 12,3 inča koji se može u potpunosti izmijeniti i personalizirati, a ispod središnjeg zaslona postavljeni su prekidači koji dodatno pojednostavnjuju pristup glavnim funkcijama. U drugoj generaciji modela 208 predstavljenoj 2019. uvedena je 3D digitalna instrumentna ploča.

i-Cockpit otišao je još jedan korak dalje u novim generacijama modela 308 (2021.) i 408 (2022.) kad je uveden novi i-Connect infotainment sustav, s novim kompaktnim upravljačem koji može prepoznati položaj ruku vozača kad upotrebljava sustave za pomoć u vožnji i prekidačima osjetljivim na dodir koji se mogu konfigurirati za klimatizaciju, telefonske kontakte, radijske postaje i postavke za pokretanje aplikacija, gdje korisnik sam odabire koju će funkciju postaviti. „Sustav i-Cockpit uvijek mora biti intuitivan, dinamičan i prepoznatljiv: to je jedan od ciljeva koje smo si zacrtali.„ rekao je Bertrand Rapatel, direktor unutarnjeg dizajna Peugeota.

KOMENTARI