Papa Franjo odabrao Škodu za vozilo tijekom posjeta Irskoj

Papa Franjo odabrao Škodu za vozilo tijekom posjeta Irskoj

Škoda Rapid Spaceback je model u kojem se na 9. svjetskom susretu obitelji u irskom Dublinu vozio papa Franjo

Prva skica novog Škodinog SUV vozila
I treći Škodin SUV imat će prvo slovo K te Q kao posljednje
Škoda Karoq se s biciklistima penje na Himalaju

Po prvi put u povijesti je Škoda odabrana za tako vrijednu ulogu, a ukupno su se tijekom dvodnevnog posjeta koristila četiri Rapida u produženom Spaceback izdanju. Dodatno, Škoda je odabrana i kao službeni partner 9. svjetskog susreta obitelji koji se održao od 21. do 26. kolovoza 2018.

Uz Rapid Spaceback, na susretu u Dublinu Škoda je omogućila korištenje Octavije, Karoqa i Superba za potrebe kardinala, biskupa i VIP gostiju koji su posjetili ovaj događaj.

Škoda Rapid Spaceback

Škoda Rapid Spaceback u mornarsko-plavoj boji prilagođena je potrebama pape Franje – uz poseban naslon za ruke stražnja stakla nisu bila zatamnjena nego su zamijenjena potpuno prozirnim staklima kako bi posjetitelji mogli vidjeti papu dok se vozi. Tijekom procesije, na Rapid su na prednjoj suvozačkoj (lijevoj) strani montirani držači vatikanske zastave.

Škoda Karoq je ukrašena ručno izrađenim staklenim pločama u stilu vitraža – svi su prozori na vozilu zamijenjeni obojanim prozorima sličnima onima koji se nalaze u crkvama. Vitraž umjetnik stvorio je motive evolucije suvremenih irskih obitelji tijekom posljednjih 40 godina, uz tradicionalnu irsku kulturu.

Škoda Karoq

Razmišljalo se i o registarskim pločicama koje će nositi papina vozila – oznake su na tri vozila imale sljedeća simbolično značenja:
– 182-C-1979 u čast prethodnog posjeta pape Ivana Pavla II Irskoj 1979. godine
– 182-C-2018 oznaka odnosi se na tekuću godinu
– 182-D-9093 oznaka je za brojeve 9093 koji na engleskom označavaju riječ „Pope“ odnosno papa

Papa se u Škodi vozio od aerodroma do irske vlade (u subotu ujutro, 25. kolovoza 2018.) , zatim u posjet beskućnicima te zatim na koncert na kojem je nastupio Andrea Bocelli u Croke parku. U nedjelju je papa Franjo u drugom Rapidu Spaceback stigao u poznato marijansko svetište Knock. Na kraju svjetskog susreta obitelji papa je u Dublinu ispred 500.000 ljudi održao popodnevnu svetu misu, a zatim je u Rapidu otišao do zračne luke i zaputio se prema Rimu.

Nakon odlaska pape Franje iz Irske, Škode Rapid Spaceback koriste se za dobrotvorne svrhe.

KOMENTARI