Škoda Karoq i Kodiaq dobivaju vizualne promjene i nove funkcionalnosti

Škoda Karoq i Kodiaq dobivaju vizualne promjene i nove funkcionalnosti

Karoq i Kodiaq od 2020. godine imat će natpis Škoda na stražnjem dijelu, a uz vizualne promjene Karoq će dobiti i novi motor

Papa Franjo odabrao Škodu za vozilo tijekom posjeta Irskoj
Škoda Karoq se s biciklistima penje na Himalaju
I treći Škodin SUV imat će prvo slovo K te Q kao posljednje

Modeli Škoda Karoq 2020 i Škoda Kodiaq 2020 uskoro će dobiti neke nove značajke u vizualnom i tehnološkom dijelu. Natpis Škoda na stražnjem dijelu oba modela vozila (na vratima prtljažnika) zamijenit će dosadašnji logo, čime se nastavlja strategija koju su započeli Škoda Scala i Kamiq.

Dva SUV modela koja daju veliki poticaj prodaji Škodinih vozila dolazit će s opcijski dostupnim Side Assistom koji će funkcionirati u dometu do 70 metara. Upozorit će se vozača na vozila koja se nalaze u mrtvim kutovima, a koja se približavaju prema Škodi. Side Assist zamjenjuje prethodni Blind Spot Detect kod oba SUV modela, a raspon se povećava od 20 do 70 metara.

Korištenjem dva radarska senzora otkrivaju se vozila koja se približavaju iz nepreglednih ulica, koja nisu uočljiva ljudskom oku u tom trenutku, ali će ih Side Assist vidjeti na vrijeme i upozoriti na opasnost. Vozač će sada dobiti detaljnije upozorenje jer se svjetlosna oznaka nalazi na unutrašnjem dijelu držača vanjskih retrovizora, dok se kod prethodnog sustava upozorenje nalazilo u samom ogledalu retrovizora.

Uz bolju uočljivost, prednost je i podešavanje jakosti svjetlosnog upozorenja, a sustav radi pri ubrzavanja brzinama većim od 15 km/h i više te do 10 km/h kad se koči. Rear Traffic Alert odnosno upozorenje na promet straga također je dio Side Assista te vozače Škodi Karoq i Kodiaq upozorava na predmete koji se kreću iza vozila, dok se obavlja vožnja unatrag.

Prilagodljivo podvozje (Adaptive chassis) s novim će se modelima moći kombinirati s pogonom na prednje kotače. Opcijsko prilagodljivo podvozje znatno će povećati udobnost kod oba Škodina modela te više nije dostupno samo kod modela s pogonom na sve kotače. Uz elektronski podesive amortizere automatski se prilagođava apsorpcija udara prema uvjetima na cesti ili pak trenutno i željenom načinu vožnje.

Putem Driving Mode Select vozač može birati između tri načina apsorpcije udara – Comfort, Normal i Sport putem kojih se nude različiti stilovi vožnje, od posebno udobne do sportske.

Još jedna velika novost je novi 2.0 TDI dizelski motor snage 140 kW (190 KS) za Škodu Karoq, a ispunjava Euro 6d-TEMP normu emisija jer je opremljen SCR katalizatorom, uključujući AdBlue ubrizgavanje i filter čestica. Motor je već poznati iz Škode Kodiaq, a kombinira se samo uz pogon na sve kotače i standardni 7-stupanjski DSG mjenjač.

KOMENTARI