Ovo je prvi električni Subaru: Solterra je SUV napravljen u suradnji s Toyotom

Ovo je prvi električni Subaru: Solterra je SUV napravljen u suradnji s Toyotom

Subaru je predstavio svoj prvi električni automobil, a riječ je o SUV modelu Solterra koji dolazi u kombinaciji s pogonom na prednje ili na sve kotače, a u prodaju stiže tijekom sljedeće godine.

Predstavljen je električni BMW iX3
Audi predstavio dva električna SUV-a: Q4 e-tron i Q4 e-tron Sportback
Pet EuroNCAP zvjezdica za novu električnu Mazdu MX-30

Solterra je prvi električni model iz Subarua, a ovaj SUV je razvijen u suradnji s Toyotom. Oni koji redovito prate vijesti će odmah prepoznati Toyotu bZ4x, koja je predstavljena prije desetak dana, a od koje se model Solterra razlikuje ponajprije u prednjem dizajnu vozila, dok je ostatak vozila gotovo identičan.

Tako je i Solterra postavljena na e-TNGA platformu za električna vozila, a riječ je o modelu koji je dug 4690 mm, širok 1860 mm, visok 1650 mm i uma međuosovinski razmak dug 2850 mm. Kao i kod Toyote, iz Subarua također naglašavaju kako je riječ o najprostranijem modelu u klasi, a nudi se i prtljažnik koji u osnovnom obliku ima obujam od 452 litre.

U ponudi će biti dvije izvedbe, a početna dolazi s jednim elektromotorom snage 150 kW/204 KS i dolazit će s pogonom samo na prednje kotače, dok snažnija izvedba dolazi s dva elektromotora koji daju ukupnu snagu od 160 kW/218 KS. Svaki je postavljen na jednu osovinu, pa je kod ovog modela dostupan i pogon na sve kotače.

Solterra dolazi samo s jednom izvedbom baterije, a ona ima kapacitet od 71,4 kWh, a trebala bi omogućiti autonomiju od 530 km za slabiju izvedbu, odnosno 460 km za snažniju izvedbu. Uz to, tu je i podrška za brzo DC punjenje do 150 kW.

Unutrašnjost, osim kombinacija boja i logotipa na volanu, izgleda isto, te nudi povišenu digitalnu instrument ploču dijagonale 7 inča, te veliki multimedijski zaslon. I tu su komande klima uređaja odvojene od zaslona, što je uvijek dobra vijest, a u opciji će biti i stakleni panoramski krov.

Subaru Solterra se vozi na 18-inčnim naplatcima, dok su u opciji i oni od 20 inča, a proizvodnja i prodaja kreće tijekom sljedeće godine, dok će cijene biti objavljene naknadno.

KOMENTARI